Загроза зі сходу

 РИА Новости

Росія становить загрозу НАТО зі сходу, а екстремізм на Близькому Сході та в Афганістані - загрозу з півдня, оголосило керівництво військового блоку на саміті міністрів оборони у Брюсселі.

Загроза зі сходу

Росія вводить в оману

Розпочата 30 вересня воєнна операція Росії в Сирії стала основним зовнішньополітичним питанням, що обговорювалося в четвер на саміті міністрів оборони НАТО в Брюсселі.

Генсек блоку Йенс Столтенберг засудив рішення Росії про втручання в сирійський конфлікт і вказав на те, що Москва не дотримується обіцянки завдавати ударів по «ІДІЛ» (заборонена в Росії як терористичне угрупування) - її цілями стають збройні загони помірної сирійської опозиції і цивільні особи. Дії Росії в Сирії міністр оборони США Ештон Картер назвав «хаотичними і приреченими на провал».

Засудив Картер і запуск ракет по позиціях «Ісламської держави» з російських кораблів у Каспійському морі. Ракети пролетіли всього в декільках милях від американських безпілотників, повідомив міністр. Співрозмовники РБК в штаб-квартирі альянсу говорять про те, що головне зараз - уникнути можливих збройних інцидентів у Сирії між силами Росії і західної коаліції.

Захистити Туреччину

Дії Росії в Сирії потенційно загрожують НАТО, кажуть натовські чиновники: у вихідні російська авіація кілька разів порушила повітряний простір Туреччини. З цього приводу в понеділок у штаб-квартирі НАТО пройшло спеціальне засідання. Столтенберг заявив, що альянс «готовий і здатний захистити всіх своїх членів союзу, включаючи Туреччину, від будь-яких загроз».

«Все це посилає чіткий сигнал всім громадянам країн НАТО: НАТО захистить вас, НАТО на місці, НАТО готове», - заявив Столтенберг. При необхідності до Туреччини можуть бути відправлені військові сили альянсу, проте поки це не планується: армія країни, друга за чисельністю в альянсі, сильна, сказав генсек блоку.

Турецький президент Тайіп Реджеп Ердоган у четвер заявив, що дії Росії в Сирії можуть призвести до того, що Анкара перегляне контракти з Москвою щодо газу і будівництва АЕС. Джерело в турецькому дипломатичному корпусі помітив РБК, що в Туреччині як і раніше розраховують на розширення економічних зв'язків з Москвою, але все буде залежати від політики.

Підтримати Грузію

Завершився саміт засіданням комісії НАТО - Грузія. Столтенберг підкреслив, що Грузія є ключовим партнером альянсу, і повідомив, що всі раніше намічені програми нарешті почали виконуватися, зокрема заробив спільний тренувальний центр.

Питання про членство Грузії в НАТО може бути вирішене на саміті альянсу в Варшаві в 2016 році, сказав Столтенберг, ухилившись від оцінки шансів Тбілісі, - за його словами, країна йде правильною дорогою реформ, зберігаючи євроатлантичні устремління, але НАТО з нею ще належить працювати.Проти посилення співпраці альянсу з Грузією послідовно виступає Росія. МЗС Росії назвав початок реалізації програми поглибленого співробітництва НАТО і Грузії «не відповідає зобов'язанням Тбілісі по військовій стриманості», прийнятими відповідно з післявоєнними домовленостями 2008 року.

Адаптація та запевнення

На саміті міністри оборони схвалили збільшення сил реагування НАТО до 40 тис. Чоловік, а також створення багатонаціональних елементів управління - підрозділів НАТО з інтеграції сил (NFIU) в шести країнах Східної Європи. Збільшення сил реагування - найбільше з часів холодної війни, вказав Столтенберг.

Рішення про це було прийнято на саміті альянсу на рівні глав держав в Уельсі у вересні 2014 року і стали відповіддю на дії Росії на Україну. Після приєднання Криму до Росії та початку конфлікту в Донбасі країни альянсу домовилися реалізувати стратегію «адаптації та запевнення» щодо країн блоку, що є сусідами з Росією. Її елементами стало посилення патрулювання повітряного простору країн Балтії та напрямок в цей регіон 100 британських солдатів

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення