«Залікувати» до смерті: спроба медиків позбавити жінку позаматкової вагітності забрала її життя

На Хмельниччині жінка звернулася до лікарів аби позбутися позаматкової вагітності. Їхнє «лікування» призвело до жахливих наслідків – в нестерпних муках жінка помирала три дні…

«Залікувати» до смерті: спроба медиків позбавити жінку позаматкової вагітності забрала її життя

До районної лікарні міста Славута на Хмельниччині 36-річна Ольга звернулася з болями в животі. Лікарі діагностували у жінки позаматкову вагітність і запропонували позбутися її за допомогою препарату, який мав би вбити плід без оперативного втручання – метотрексат.

Того ж дня їй зробили роковий укол, добу потримали в лікарні, а потім – відпустили додому. Пообіцяли, що скоро все буде добре.

Близькі покійної згадують, що Ольга завжди була завбачливою та застережливою. Цього разу жінка просто довірилися лікарям, які переконали її у надійності процедури.

«Лікарі запевняли, що все буде нормально, плід маленький і він вийде сам. Що потреби оперувати немає. Ми з дружиною погодилися, тому що довгий час ми жили разом і не мали дітей, хотіли, щоб в подальшому дружина могла завагітніти», – розповідає чоловік Ольги Ярослав Коробчук.

Через три дні після ін'єкції стан Ольги різко погіршився. Їй важко було вставати, говорити та їсти. На тілі жінці з’явилися рани.

«Вона зверталась до лікарів, тому що на тілі з'явилися рани, а в роті - стоматит. Вони ж великого значення цьому не надали.Ольга самостійно міряла собі тиск, температуру»,– каже Ярослав.

Перший укол метотрексату не допоміг – плід не вийшов. На четвертий день медики порадили жінці зробити іще один укол.

Втім родичі, спостерігаючи за її тяжким станом, почали радитися з лікарями з інших міст. І ті, заважаючи на аналізи жінки, в один голос радили відмовитися від повторної ін'єкції.

Антоніна Тимчук, мати Ольги, згадує, як фахівці пояснювали їй призначення метотрексату: «...мене запевнили не робити другого укола. Пояснювали, що цей препарат, метотрексат, вбиває ракові клітини. Ну так у неї, напевно, тих ракових клітин не було, і він вбив імунітет, все абсолютно».

Близькі стверджують: препарат покійній навіть було введено неправильно.

«Максимальна доза препарату мала становити 150 мг. Він мав бути введений три дні підряд безперервно по 50 мг на основі таблетованої фолеєвої кислоти і якщо у неї з'являлася би нудота, їй мали ставити крапельницю 2 рази на день. Цього не було», – додає родичка Ольги, Тетяна Чернюк.

Їй вбили кістковий мозок

Після другої ін'єкції Ольга почала згасати прямо на очах. Рідні просили перевести її до обласної лікарні, але районні медики, які весь цей час займалися «лікуванням» довго не погоджувалися. У Хмельницький пацієнтку доставили вже у вкрай важкому стані – одразу до реанімації.

На підошвах були величезні мозолі, з яких виділялася рідина. Жінка не могла стати на ноги. На її тілі також почали з'являтися великі рани: під грудьми, між грудьми, під руками, на животі, між ногами. Великі, облізлі сині рани. Очі залились кров'ю. Про це розповідає журналістам чоловік покійної.

За життя Ольги медики боролися ще тиждень, але було вже занадто пізно.

«Робилося все можливе, вводилися антидоти, вводилися препарати, найсучасніший догляд був над нею надзвичайний. Була створена коксована палата спеціальна асептична, щоб ніяка інфекція до неї не попадала. Робилося все можливе, але в такому стані, як вона поступила, з тими лабораторними аналізами, було вже зрозуміло, що просто доганяли вже поїзд. Попередня причина смерті – агроностоз,тобто був вбитий кістковий мозок», – зазначає завідуюча анестезіології і інтенсивної терапії Хмельницького обласного пренатального центру Вікторія Литовка.

Тут поговорюють: лікування, що було призначене Ользі, вони давно не використовують. Введення хіміотерапії має багато протипоказань і негативних наслідків.

Ольга померла в страшних муках. У загиблої залишилася 17-річна донька, чоловік і батьки.

Поговорити з медиками, що призначили їй убивче лікування, журналістам «Надзвичайних новин» не вдалося. Після її смерті два лікаря звільнилися за власним бажанням. Їхні колеги – відмовилися будь-що коментувати. Втім заявляють, що ніколи (!) не призначали такий препарат своїм пацієнткам.

«Ми цим випадком взагалі не займалися, цю пацієнтку не лікували. З випадку смерті була створена комісія, яка провела розслідування службове, документація знаходиться в адміністрації, напевно. З цього приводу знаю, що обласна прокуратура порушила карну справу, яку передала сюди в прокуратуру, а лікар, який був на посаді заввіділення і лікував цю пацієнтку, звільнилася за власним бажанням», – повідомляє т. в.о. районного акушер-гінеколога Сергій Годний.

Керівництво районної лікарні теж відмовляється коментувати дії своїх підлеглих. Лише стверджують: цього року такий препарат призначили вперше, іншим пацієнткам з подібним діагнозом робили операції.

Правоохоронці порушили кримінальне провадження. Зараз чекають висновків судмедекспертів, які остаточно встановлять причину загибелі людини.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення