Зґвалтувати безкарно: чи сяде за ґрати насильник-воїн АТО? (відео)

​Чергове свавілля іменем української Феміди – за зґвалтування замість кримінальної відповідальності відкуп у три тисячі гривень. (Увага! На відео є матеріал 18+)

Зґвалтувати безкарно: чи сяде за ґрати насильник-воїн АТО? (відео)

Історія про жорстоке насилля п’яного АТОшника по відношенню до школярки сколихнула всю Україну. Але цинізм судді у цій ситуації заслуговує окремої уваги. Адже за тяжкий злочин, відповідно до положень ст. 12 КК України, молодого військового не посадили, а дали два роки умовно завдяки обставинам, що пом'якшують покарання обвинуваченого. І ці обставини – участь в Антитерористичній операції на сході країни.

Українці обурені таким рішенням. Невже будь-який одружений мобілізований батько двох дітей може безкарно ґвалтувати? Чому судді не здатні розібратися в банальній побутовій справі?

Зґвалтована не сподівалась на такий вирок суду

Насильство сталося ще влітку 2015-го, але суд виніс свій резонансний вирок тільки в червні цього року. На думку судді, матір потерпілої не змогла надати суду достатніх доказів щодо моральних травм доньки.

У висновку судово-психіатричного експерта по відношенню до постраждалої зазначається: «Не виявлено будь-яких виражених змін в емоційному стані та поведінкових порушень, які б могли виникнути після вчинення відносно неї протиправних дій, вона не потребує у зв'язку з цим лікування».

Постраждалі дочка і матір зізнаються: якби знали, що так закінчиться, навіть не подавали би заяву.

«Аби я знала, що такий буде вирок, я б йому просто б… Його не судила. Я б на суд не подавала», - каже Надія Білько і згадує, як ґвалтівник їй сказав: ти мені нічого не доведеш.

Жертва й досі не може оговтатися від цього жаху. «Просила. Я кричала, молила. Я йому казала, що заяву напишу. Він сказав мені: заява не допоможе, можеш викидати в смітник», - згадує Діана.

У п’яному угарі демобілізований АТОвець Микола Васянович все ж вирішив перестрахуватися, адже дівчина була незайманою. Тому зробив це зі збоченням.

«Я втекла, він мене наздогнав і почав затягувати в кущі, я від нього відштовхувалася, кусала його. Все в мене менше сил, я не змогла (відштовхнутися, - Ред.), - розповідає постраждала.

Експертиза довела, що дівчина оборонялася, як змогла. У ґвалтівника на правому плечі та тулубі зліва виявили садни, які могли утворитися якраз від двох укусів зубами.

Гасло обраних: Нічого не доведеш!

Не дивлячись на те, що санкція даної статті передбачає від трьох до семи років позбавлення волі, суд вирішив призначити чотири роки позбавлення волі на підставі статті 75 ККУ.

«Звільнено від відбування покарання з призначенням іспитового строку на два роки», - пояснює рішення суддя Іванківського районного суду Київської області Олексій Гончарук.

В той же час, каже він, випадок був обґрунтований доказами, дослідженими під час судового засідання. «Він є на мою думку законний, обґрунтований, справедливий. Міра покарання, вважаю, є достатньою для його виправлення і в подальшому для профілактики і попередження вчинення інших злочинів», - заявляє суддя.

Вирок суду виглядає як відверте знущання. Суддя, коментуючи моральну шкоду за зґвалтування неповнолітньої, доводить: три тисячі гривень – прийнятна ставка.

«Компенсацію вважаю достатньою. Матір’ю потерпілої, на думку суду, було не повністю доведено, які моральні страждання має її дитина, саме потерпіла», - заявив Олексій Гончарук.

Ймовірно, до того справа і велася. Адже не дарма захисником АТОвця стає Ігор Журбенко – нинішній адвокат, а у минулому – прокурор того самого Іванківського району. Згадує його і матір зґвалтованої дівчини. Мовляв, суддя одразу зізнався: противник – з найсильніших, і він йому – не наказ.

«Він пояснив – я проти Журбенка не можу потягнуть і сам», - розповідає мати постраждалої.

Ймовірно, пом'якшувальні обставини – саме звідти. Сімейний стан, позитивна характеристика, зрештою – діти… І вишенькою на торті, звісно, є гідність бійця. Її чіпати останнім часом взагалі не можна.

Ґвалтівник не боїться кари

Микола Васянович, 24 роки. АТОвець і батько двох дітей. На думку сусідів, неврівноважений та агресивний, і через це у родині постійні сварки.

У службовій характеристиці на Васяновича зазначається: «Спокійний, але має схильність до емоційних зривів, при спілкуванні з оточуючими поводить себе зверхньо, дисциплінованість посередня».

Вирок йому Іванківський суд виніс півтора місяці тому. Після цього прокуратура якийсь час мовчала. Судячи з усього, АТОвець не боїться апеляції. Бо він, окрім звинувачення у тяжкому злочині проти людини, є воїном, чоловіком і ледь не зразковим батьком.

Втім, днями генпрокурор Юрій Луценко заявив, що обурений тим, що ґвалтівник відбувся двома роками умовного терміну, і вимагає посадити його.

«Скажу відверто, мене розлютила ця інформація. Я буквально в той же день, коли про це прочитав, зателефонував новому прокурору Київської області, він взяв це під свій контроль. Участь в зоні бойових дій не звільняє українського військовослужбовця, що зґвалтував неповнолітню, засудженого до умовного терміну, від реального покарання», - каже Луценко.

Зрештою, прокуратура Київської області подала апеляцію на судове рішення про умовне покарання для учасника бойових дій за зґвалтування неповнолітньої дівчини. Далі родині Білько залишається чекати на нові засідання вже апеляційного суду.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення