Жінок руками не чіпати

 Lenta.ru

Європейська влада навчає біженців західному етикету за допомогою брошур

Жінок руками не чіпати

Серед біженців з арабських країн, які заполонили західні країни, європейська влада поширює безкоштовні брошури з ілюстрованими інструкціями про правила поведінки і гарного тону в цивілізованій Європі. Наочні посібники покликані зробити спілкування місцевих і прибулих більш комфортним і безпечним. Журналісти ознайомились зі змістом деяких гідів по етикету

Поради приймаючої сторони для мігрантів можна умовно поділити на два типи: перший — загальні рекомендації щодо життя в новій країні, які, як вважають творці брошур, будуть корисні біженцям усіх статей і віку.

«Жителі Німеччини можуть здатися дивними, — йдеться, наприклад, в 30-сторінкової брошури "Як бути німцем", — У нас є примхи, але у нас є і правила».

Серед останніх відзначаються необхідність сортування сміття, пунктуальність і неприпустимість відправлення потреби на вулиці: «Деревам потрібна тільки вода. Для всього іншого є туалети».

Також нагадується, що жінки в Німеччині не носять паранджу, а для риболовлі необхідно придбати ліцензію. Однією з перших правила для мігрантів опублікувала влада містечка Хардхайм — ще в жовтні 2015 року.

Населений пункт в 75 кілометрах від Франкфурта з 4600 жителями прийняв близько тисячі біженців. Чиновникам довелося захищати свій кодекс від критики: його лаяли за заступницький тон і в цілому назвали марною тратою міського бюджету.

«Це керівництво створювало не для того, щоб когось принизити, а щоб полегшити спілкування між жителями і тими, хто потребує притулку», — відповів тоді на закиди мер Хардхайма Фолькер Ром.

Звикайте дивитися в очі жінкам... і геям

Другий найважливіший блок в рекомендаціях мігрантам — гендерні приписи і все, що так чи інакше пов'язане з питаннями сексу, стосунків і шлюбу. Після новорічних подій в Кельні, видання з правилами взаімодії з протилежною статтю розплодилися як гриби після дощу.

Зокрема, такі брошури опублікував німецький медіахолдинг Bayerischer Rundfunk. Один з його керівників, Маркус Хубер розповів, що брошура створювалася в режимі консультацій з самими біженцями і була позитивно прийнята ними.

Видавництво нагадує заморським гостям, що «жінок необхідно поважати, незалежно від того, у що вони одягнені».

«Чоловіки і жінки вітають один одного рукостисканням, при якому прийнято дивитися один одному в очі», — вчать манерам вихідців із країн Північної Африки і Близького Сходу, де чоловікам та жінкам, які не є родичами, категорично заборонені будь-які тілесні контакти

В мануалі також піднімається проблема сексуальних меншин: «У Німеччині гомосексуалістам дозволено демонструвати свої сексуальні уподобання на публіці».

Інструкція Bayerischer Rundfunk доступна англійською, німецькою та арабською мовами. В ній особливо підкреслюється, що для порушників правил і законів у Німеччині неминуче покарання: «Конфлікти не повинні вирішуватися за допомогою насильства. Такі дії ведуть до позбавлення волі і можуть впливати на шанси отримання притулку».

Розкрита тема флірту

Правильно звертатися до західних жінок вчить мігрантів і бельгійський уряд. У брошури, що роздають у центрах прийому біженців, включені поради щодо знайомств і флірту. Укладачі інструкції зазначили, що «у флірті немає жорстких правил», проте вказали чоловікам-мігрантам на необхідність починати розмову з привітання, при цьому рекомендується «бути кумедними», «дивитися в очі, але не витріщатися» і «не чіпати жінок руками»

У брошурі зазначено, що свистіти дамі навздогін — «ризикована ідея», тому що «не всі жінки вважають це смішним».

Якщо представниця прекрасної статі одягнена в сексуальне плаття, це не означає, що вона шукає чоловіка для стосунків, нагадують автори. Новоприбулим також пояснили, що в Європі карається за законом полігамія, секс і шлюб з примусу, насильство по відношенню до повій.

Мігрантів поінформували, що в Бельгії можуть одружуватися і заводити дітей представники однієї статі, а також прийнято толерантне ставлення до трансгендерів. І застерегли від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Нейтральні води

Влада Мюнхена у співпраці з місцевим центром міжкультурних комунікацій випустила ілюстровані правила для біженців, бажаючих відвідувати міські басейни.

Необхідність такого заходу виникла після того, як в оздоровчих закладах регіону стали відбуватися інциденти неприпустимі інциденти.

Відвідувачки скаржилися, що мігранти чоловічої статі вели себе збуджено, приставали і домагалися їх. Прецедентів насильства не було, але багато жінок покинули басейн. У місті Bornheim, наприклад, після численних скарг дівчат, чоловіків-біженців від плавання зовсім усунули

Роздати батоги і пряники

Уповноважена федерального уряду Німеччини з питань міграції Айдан Озогуз вважає, що випуск брошур сам по собі не вирішує проблеми: «Справа не в культурних відмінностях, а в цілком певних правопорушеннях. Ми не можемо відповідати на них створенням курсів інтеграції. Тільки покарання і, якщо потрібно, депортація», — говорить вона.

Озогуз не заперечує, що брошури і курси можуть бути корисні для законослухняних і готових асимілюватися мігрантів. З нею згодні й деякі біженці.

«Мислення і спосіб життя тут зовсім інші, — ділиться Аддіс, 35-річний соціальний працівник з Еритреї, який живе тепер у Берліні в наданій йому квартирі. — Наприклад, гей-шлюби шокують. Але ми повинні адаптуватися і навчитися жити з цим». На його думку, більш молодим біженцям простіше звикнути до європейських традицій, ніж тим, хто постарше.

Новоспечений берлінець Мохаммед, колишній вчитель молодших класів з сирійського міста Хама, теж не сумнівається, що більшість мігрантів зможуть прийняти європейський устрій, особливо якщо згадати, з якого хаосу вони поїхали: «У Німеччині багато правил, але, зрештою, вони покликані полегшувати життя. Деякі принципи складні, але вони допомагають людям бути суспільством»

Парад, стій

Проведене у січні національне опитування показало, що німці не впевнені у здатності країни прийняти і асимілювати таку кількість біженців (в 2015 році в країну прибуло 1,1 мільйона чоловік).

З 1203 респондентів 66 відсотків вважають, що для Німеччини це занадто багато (у грудні таку думку висловили 46 відсотків). У найближчі дні в Німеччині відкривається сезон карнавалів. У деяких містах святкові паради скасовують через побоювання, що велике скупчення людей і «заряджена» алкоголем обстановка урочистості можуть призвести до повторення новорічних кельнських правопорушень. У самому Кельні, правда, парад скасовувати не планують

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення