Злидні по-українськи: 80% українців вмирають від хвороб вдома (відео)

Поки чиновники показують своє розкішне майно в електронних деклараціях, від страшних хвороб вдома помирають 80% українців. Бо ні в держави, ні в цих людей немає коштів, за які можна було б вилікуватись. Експерти кажуть: якби гроші, які задекларували чиновники, виділили на лікування хворих дітей, вони б жили 5 000 років безперервно.

Злидні по-українськи: 80% українців вмирають від хвороб вдома (відео)

Електронні декларації подали 120 тисяч чиновників, з них 413 народних депутатів, які задекларували більш ніж 12 мільярдів гривень. За підрахунками журналістів «Надзвичайних новин», це 152 тонни грошей. Якщо такий вантаж розділити по 20 тонн, то він заповнить 8 великих фур.

Поки депутати вихваляються своїм задекларованим майном, українці помирають від смертельних хвороб, бо грошей на ліки від недуг не вистачає.

«Не може бути так, що в сім’ї людина хвора на смертельну недугу і ти просиш гроші на лікування, а в цей час витрачаєш їх на свої примхи. Зараз більше 80% українців вмирають від хвороб навіть не в лікарні, а в себе вдома, бо в медзакладах нема чим лікувати таких людей, а в цих людей нема грошей, щоб там лікуватися», - каже голова координаційної ради благодійної організації Дмитро Шерембей.

Експерт говорить: цього року програма охорони здоров’я найбільш недофінансована. Дивним чином гроші просто зникають. Але після оприлюднення декларацій все стає ясно: чиновники просто наживалися на смертях людей.

«У результаті такого недофінансування більше 70 тисяч людей не отримували належного лікування ніколи. Якби ці гроші, які задекларували депутати, витратити на лікування дітей, то вони могли б жити 5 000 років безперервно», - каже Шерембей.

Більше 200 нардепів ризикують опинитися за гратами

Фахівці переконані: задеклароване майно чиновників – далеко не все, що вони мають. Але і цього достатньо, аби не лише втратити репутацію, а й опинитися в тюрмі.

«Більше двохсот депутатів Верховної Ради вже сьогодні вчинили кримінально-каране діяння. Вони не сплачували податки і це буде пізніше доведено протоколами, рішеннями НАБУ, судів, але це буде не зараз. Це буде в 2018, 2019, 2020 роках», - прогнозує правозахисник Едуард Багіров.

Натомість НАБУ і НАЗК поки не повідомляє чиновникам про розслідування щодо електронних декларацій.

«Система електронного декларування поки що не має прямої прив'язки до баз даних і не функціонує в режимі реального часу. Це якраз є ті аспекти, які будуть доопрацьовуватися і для цього ми будемо проводити відповідні консультації з фахівцями в сфері IT- технологій», - говорить глава Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

У цьому питанні більш рішучішим виявився генпрокурор Юрій Луценко. Депутатам, які не подали декларацій, він пригрозив штрафами та арештом, а також пообіцяв, що звіти чиновників перевірятиме особисто.

«Перевірятимемо у половини народних депутатів України, які задекларували понад 100 тисяч доларів готівки. Цей аналіз складатиметься з нашого звернення в Державну фіскальну службу з вимогою надати інформацію про сплачені податки або про несплачені податки, які будуть свідчити про нелегальність цих коштів», - повідомив Луценко на брифінгу щодо електронного декларування.

Однак економічні експерти переконані: покарати таку кількість чиновників одразу - не реально. Тож фахівці у якості прагматичного покарання розглядають разову сплату податків до держказни у розмірі 20% від доходу.

«Правильно було б, якби всі, хто оприлюднив і визнав ці статки, щоб вони сплатили разово 20-відсотковий податок з доходів фізичних осіб», - каже економічний експерт Борис Кушнірук.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення