Зміни в законі про військову службу: Україна готується до великої війни?

Якщо раніше після закінчення військової кафедри у виші студенти були офіцерами запасу і не йшли служити в армію до оголошення мобілізації, то тепер усіх їх зобов’язажуть іти до війська. Після цього офіцерів запасу можуть відправити служити в зону АТО, щоправда, добровільно. Перших новобранців із вищою освітою можуть призвати вже наступного місяця.

Зміни в законі про військову службу: Україна готується до великої війни?

«До цієї служби будуть залучатись громадяни України, які закінчили військову кафедру за програмою підготовки офіцерів запасу віком до 43 років, які не проходили військову службу і, відповідно, придатні за станом здоров’я до проходження такої військової служби», - розповів керівник управління Генерального штабу Збройних сил України Марк Андрусяк.

Перших новобранців із вищою освітою можуть призвати вже наступного місяця, адже всі необхідні зміни вже внесли до закону «Про військовий обов’язок і військову службу».

«Ця підготовка триватиме близько 3 місяців в залежності від спеціальності. Курси, розгорнуті при вищих навчальних закладах, і впринципі з лютого-місяця вони готові до проведення такої підготовки», - каже керівник управління Генерального штабу Збройних сил України Марк Андрусяк.

У Міністерстві оборони ще поки роздумують про те, коли саме і скільки офіцерів запасу призиватимуть, бо все залежить від того, скільки контрактників звільниться, яких треба буде замінити. Натомість у відомстві обіцяють одне: офіцери до зони бойових дій поїдуть тільки після підготовки і то лише добровільно.

«Залучення до проведення антитерористичної операції буде здійснюватися виключно у добровільному порядку», - говорить керівник управління Генерального штабу Збройних сил України Марк Андрусяк.

Колишній доброволець із вищою освітою, але без офіцерських звань Євген Дикий такій ідеї не дивується і пояснює: Міноборони хоче перетворити «паперових» офіцерів на бойових, щоб уберегти їхні життя та життя солдатів на випадок великої війни.

«У випадку тотальної мобілізації перше, що виникне, це страшний, гострий дефіцит офіцерів низової ланки. Нам тоді страшно бракуватиме командирів взводів, рот. Таким чином, на момент великої війни ми матимемо хоча б якийсь резерв саме таких нормальних низових офіцерів», - розповідає військовий експерт Євген Дикий.

Фахівець каже, що люди середнього віку найкорисніші в бойових діях, але саме вони йти на службу переважно не хочуть.

«У 40 років, як на мене, ніяка психічно-адекватна людина хотіти йти на війну не може, зате користі там із 30-35 і особливо 40-річних чоловіків набагато більше, бо якраз там треба доросла, адекватна, зважена психіка», - пояснює військовий експерт.

Скільки в Україні всього офіцерів запасу – таємниця, але відомо: щороку їх випускають по 10 тисяч 50 військових кафедр у різних вишах, і здебільшого навчання на кафедрах платне.

«У минулому році було створено 8 кафедр з підготовки офіцерів запасу і 7 кафедр медицини катастроф та військової медицини. На сьогоднішній день ми підготували документи по створенню ще трьох військових кафедр», - розповідає директор Департаменту військової освіти Міністерства оборони України Микола Садовський.

Військові кафедри мають з’явитися в Херсонському державному університеті та двох столичних вишах: в Державному університеті комунікації та Національному економічному університеті. Однак чи захочуть студенти іти на таке навчання, якщо тепер військові кафедри перестануть бути законним способом «відмазатися» від армії?

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення