Зруйнована кар’єра і тюрма: СБУ розкрило схему постачання наркотиків для військових (відео)

Схема продажу наркотиків в стінах військового інституту діяла ще з березня. Амфетамін курсантам привозили під навчальний заклад, де вони самі його забирали, а після – самі ж розповсюджували.

Зруйнована кар’єра і тюрма: СБУ розкрило схему постачання наркотиків для військових (відео)

Стеження за постачальником наркотику та кількома курсантами, які продавали амфетамін у навчальному закладі, велося останні півроку. Під час чергової контрольної закупівлі військова прокуратура разом із СБУ затримали студента, який навчався на 5-му курсі, та постачальника.

«Всього було проведено 5 контрольних закупок. Стеження зайняло такий тривалий час, бо ми хотіли спіймати не одну людину, яка постачає наркотичні засоби до вишу, а й спіймати злочинний синдикат», - пояснює військовий прокурор Київського гарнізону центрального регіону України Роман Грищенко.

У затриманого курсанта вилучили сам наркотик і вторговані гроші за нього. За словами Грищенка, майбутні офіцери непогано заробляли на такому промислі.

«У навчальному закладі продали амфетамін на понад 50 тисяч гривень. В середньому 1 грам наркотика продавався за оптовою ціною приблизно за 250 гривень», - розповідає військовий прокурор Київського гарнізону центрального регіону України.

Обох затриманих суд відправив під арешт із правом застави. Так, для постачальника наркотиків, якому виявилось всього 22 роки, визначили заставу у 435 тисяч гривень, а для курсанта – 290 тисяч.

«Оголошено підозру одному курсанту. Наразі триває досудове слідство. Деякі курсанти теж були причетні до цієї схеми», - повідомив Роман Грищенко.

Усього в інституті навчається близько тисячі курсантів, і майже кожен з них під пильним оком правоохоронців. Керівництво навчального закладу запевняє, що зацікавлене в ефективному розслідування справи. Натомість торгівля амфетаміном окрім того, що зруйнувала офіцерську кар’єру курсанта, може позбавити його волі мінімум на 6 років.

Амфетамін та його наслідки

Цей наркотик є психоактивною речовиною, стимулятором центральної нервової системи та аналогом гормонів адреналіну та норадреналіну. Дія амфетаміну триває від двох до дванадцяти годин, це залежить від того, яка речовина міститься в наркотику. У процесі вживання в людини з’являється фізична та психологічна залежність, а постійне вживання з часом створює потребу в збільшенні дози.

Людина стає агресивна та втрачає контроль над своїми емоціями. Вплив амфетаміну на людський організм проявляється у відчутті нереальності, частішає серцебиття, людина стає балакучою. У неї зникає апетит, порушується сон, підвищується тиск. Окрім цього може виникати запаморочення, сильні головні болі та посилюватися потовиділення, порушуватися зір. Також є ймовірність того, що станеться інфаркт, інсульт, ураження серця та судинної системи. Оскільки використовується один і той же шприц, то є великий ризик зараження СНІДом або гепатитом. Вживання амфетаміну значно знижує рівень імунітету та призводить до нестачі кальцію, що в свою чергу сприяє руйнуванню зубів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення