10 років місії New Horizons: важливі відкриття в космосі

 ТАСС

Гори, лід, дюни і блакитні небеса - що ми дізналися про Плутон завдяки New Horizons і чим він займеться після візиту до карликової планети.

Космічний апарат New Horizons був запущений 19 січня 2006 року для дослідження Плутона.

Восени того ж року Міжнародний астрономічний союз офіційно позбавив Плутон статусу планети і призначив йому статус карликової планети. Плутон виявився лише одним з представників так званого поясу Койпера — області за орбітою Нептуна, "населеної" малими небесними тілами.

Апарат New Horizons передав на Землю сигнал, пролетівши повз Плутона влітку минулого року New Horizons досяг своєї мети і пролетів всього в трохи більш ніж десяток тисяч кілометрів від Плутона. Візит New Horizons до Плутона дозволив виміряти карликову планету і закріпити за нею статус найбільшого на сьогоднішній день об'єкта пояса Койпера. Діаметр Плутона — 2370 км (з похибкою 2 км), а місце другого найбільшого об'єкта зараз займає карликова планета Еріда з діаметром 2326 км (з похибкою 12 км). Завдяки New Horizons ми тепер знаємо, що на Плутоні є широка крижана рівнина, яка отримала назву "Супутник", вік якої ніяк не більше 100 млн років. За планетарними мірками це зовсім мало, а значить, в надрах Плутона йдуть активні процеси. Крім того, на знімках New Horizons видно, що лід повільно тече по поверхні карликової планети. Лід складається з легких газів (метану, азоту, оксиду вуглецю і води) Водяний лід також був виявлений на двох з п'яти супутників Плутона: Никте і Гідрі. Також на Плутоні і на ще одному його супутнику, Хароне, New Horizons виявив гірські гряди висотою до чотирьох кілометрів і дюни. На Землі дюни утворюються через вітер. Однак на Плутоні атмосфера дуже розряджена (атмосферний тиск в 100 тис. разів менше земного) і сильних вітрів в ній бути не може. Вчені вважають, що колись атмосфера Плутона була щільнішою. Однак туманів на сьогоднішньому Плутоні вистачає для того, щоб небо на планеті було блакитним. Сонячне світло, яке проходить через атмосферу розсіюється точно так само, як це відбувається на Землі.

Зараз New Horizons знаходиться приблизно в 200 мільйонів кілометрів від Плутона і більш ніж п'яти мільярдів кілометрів від Землі. Дані, зокрема, знімки зроблені під час зближення з Плутоном, апарат буде передавати на Землю до кінця цього року, а попереду його вже чекає нова мета — об'єкт пояса Койпера 2014 MU69.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення