80-90% Маріуполя розбомблено, окупанти змушують медиків лікувати росіян

Жодної будівлі в Маріуполі немає без пошкоджень, близько 80-90% міста зруйновано. Про це в інтерв’ю виданню Forbes Україна розповів заступник міського голови Сергій Орлов.

Будинки або зруйновані повністю, або мають пошкодження від постійних атак росіян. За підрахунками міськради, 15 березня російська армія скоїла на місто 22 авіанальоти, в результаті яких на Маріуполь скинули 100 бомб.

На момент блокади в місті залишалося від 350 тисяч до 400 тисяч людей.

"Станом на 13 березня було 2358 загиблих людей. Треба розуміти, що це тіла, які знаходилися на вулиці. Під завалами є ще люди, про яких ми не знаємо. Тому цю цифру сміливо можна помножити на 1,5-2. І ховаємо їх ми, в основному, у братських могилах. Тому що в індивідуальних не виходить ховати", - розповів Орлов.

Також є випадки, коли місцеві ставали заручниками окупантів. Нещодавно росіяни взяли в заручники пацієнтів лікарні.

За словами заступника міського голови, там окупанти змушують медперсонал лікувати поранених російських солдатів.

"Два дні тому один з інтернів вийшов на звʼязок. На дах заліз, якось зміг. Він сказав, що їх захопили. Виходити не дають, медичний персонал не випускають, навезли купу поранених росіян і заставляють їх лікувати. Це остання інформація", – розповів Орлов.

Рятувальники, за словами Орлова, не можуть виїжджати гасити пожежі, бо їхні машини розстріляні.

"Ну які служби… Поліція? Там їх вбивають росіяни й паливо закінчується. І буквально кілька машин водоканалу, які розвозять воду", – розповів Орлов.

Але доступних джерел води на півмільйонне місто – мало, каже він.

"Якась незначна частина людей в приватному секторі може брати воду з колодязів. Плюс у людей немає опалення, вони спускали воду з систем опалення і користувалися цією водою. Хтось каже – в калюжах набираємо, коли був сніг, його топили…", – розповів заступник мера.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення