Стало відомо, скільки Аль-Каїда пропонує за голови російських військових – Newsweek

 Newsweek

Бойовики угруповання Nusra Front, яке є сирійською гілкою Аль-Каїди, оголосили винагороду за полон російських солдатів після того, як армія Росії почала проводити авіаудари в Сирії. Оголошення розповсюджується в соціальних мережах арабською, російською і англійською мовами. Про це повідомляє Newsweek, додаючи, що за полон одного російського солдата ісламісти пропонують один мільйон сирійських фунтів, що дорівнює 5,3 тисячам доларів.

За захоплення цілого російського загону – три мільйони сирійських фунтів або 10,6 тисяч доларів. "Героїчні брати-моджахеди, винагорода за кожного російського полоненого – мільйон", - йдеться в оголошенні, авторство якого приписують лідеру Nusra Front Абу Хассану аль-Куваїті. В соціальній мережі Twitter оголошення, розміщене на сторінці ватажка ісламістів, поширили 150 разів. В цей же час, Newsweek не може підтвердити, чи дійсно сторінках належить аль-Куваїті, а експерт Levantine Group Махаель Хоровіц вважає, що ісламісти Nusra Front використовують обіцянку винагороди для того, щоб схилити на свій бік новобранців з колишніх країн СРСР.

"Той факт, що Аль-Каїда через свою офіційну гілку в Сирії знову воює проти Росії, як це було десятиліття тому, коли ісламісти воювали проти СРСР в Афганістані, - це потужний образ, який може об'єднати групи джихадистів на півночі Сирії.

Nusra намагається використати цей образ, щоб скористатися вдалим моментом для протистояння проти "Ісламської держави", яка лишається терористичною організацією-конкурентом", - йдеться в статті.

Раніше західні ЗМІ з посиланням на дані США повідомили, що літаки завдали авіаудари в районі міста Хомс, що знаходиться під контролем сирійської опозиції, а не "ІД". Тим самим, стверджують ЗМІ, Путін допомагає Асаду боротися з опозицією, а не виконує свою обіцянку боротися з ісламістами.

Також з власних джерел Reuters дізнався, що Іран та Ліван при підтримці авіаударів Росії мають намір захопити у сирійській опозиції раніше відбиті у Асада території, а не боротися з "ІД".

Як відомо, з моменту початку війни в Сирії в 2011 році, Росія і Іран наполегливо підтримують режиму Башара Асада, в той час як Туреччина, США, країни ЄС та інші країни Заходу засуджують Асада і вимагають його відставки. Більше того, паралельно з конфліктом між сирійською опозицією і Асадом в Сирії йде війна з терористами ІДІЛ, однак щодо спільної боротьби з ісламістами сторони досі не можуть домовитися.

У той же час, у вересні ряд західних країн, включаючи Німеччину і Британію і навіть США, також пом'якшили риторику і вже не виключають можливості домовлятися з Асадом.Наприклад, глава Держдепу Джон Керрі заявляв про зміну позиції США по Башару Асаду. Меркель також заявляла про необхідність залучити до переговорів Асада і відзначала, що без Росії війну в Сирії не закінчити.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення