Американець з українським корінням став праотцем сучасного Інтернету

 Канал 24

Американець з українським корінням – Леонард Клейнрок. Винахідник-теоретик, який випередив свій час. Він об'єднав перші комп'ютери в єдину мережу, яка нині розрослася до планетарного масштабу.

Народився всесвітньо відомий інженер 1934-го у Нью-Йорку в сім'ї бакалійника, родом з України.

Освіту здобував спершу в сіті-коледжі, а згодом – у Массачусетському технологічному інституті.Свою наукову роботу початку 60-х Леонард Клейнрок присвятив комп'ютерним мережам. Запропонований ним принцип комутації пакетів полягав у тому, щоб передавати цифрові дані порціями, розбиваючи їх на окремі блоки.

Практичне застосування ідеї Клейнрока знайшли лише через кілька років. Втрутилася, як завжди, політика. Розміщення радянських ракет на Кубі та війна у В'єтнамі підвищили градус протистояння Заходу та Сходу до критичного.

Готуючись до найгіршого сценарію, американський уряд взявся за розробку надійної комунікаційної мережі, яка б безперебійно функціонувала в умовах ядерної війни.

Так, 1969 року у США була створена комп'ютерна мережа ARPANET, в основі якої – наукові праці Клейнрока. У підсумку вона стала праотцем сучасного Інтернету.

29 вересня 2008 року у Білому дому Президент Джордж Буш вручив Леонардові Клейнроку Національну наукову медаль – найвище визнання науковців у США.

2012 року Леонард Клейнрок увійшов до Зали слави Інтернету, а його теоретичні праці кількох десятиліть і сьогодні використовують у роботі всесвітньої мережі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення