Американцеві, який пережив теракти 11 вересня, вдалося вижити під час паризьких терактів

 Telegraph

Американець, якому вдалося уникнути смерті під час терористичного нападу на вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, розповів британському виданню The Telegraph, як йому вдалося пережити напад терористів на концертний зал "Бакатлан" в Парижі, де ісламісти вбили 89 осіб .

36-річний американець Метью, чиє прізвище не розголошується, був у числі глядачів, що прийшли на концерт каліфорнійської групи Eagles of Death Metal в "Батаклане", коли туди увірвалися бойовики і відкрили стрілянину. За його словами, він відразу розпізнав звуки стрілянини і почав бігти до виходу.

"Можливо, це моя американська культура", - додав він.

Метью розповів, що, отримавши вогнепальне поранення в ногу, впав, і кожен раз, коли вбивці припиняли стрільбу, щоб перезарядити свої автомати Калашникова, поступово підповзав до виходу. У якийсь момент, за його словами, він опинився в "трьох або чотирьох метра від виходу з двома або трьома людьми, лежачими на мені".

"Я повільно просувався вперед, сантиметр за сантиметром. У певний момент я побачив уступ виходу на відстані витягнутої руки. Мені вдалося вхопитися за нього одним пальцем, потім іншим".

Вибравшись із залу, він звалився на тротуар, де на допомогу йому прийшов журналіст Le Monde Даніель Псенні (Daniel Psenny) і ще один чоловік.

Це другий випадок в житті американця, коли йому дивом вдалося уникнути смерті. 11 вересня 2001 він перебував біля підніжжя Всесвітнього торгового центру, де у нього повинна була відбутися робоча зустріч. Якраз у цей момент літак United Airlines врізався в одну з веж-близнюків.

"Я пробіг через половину Манхеттена, - розповів Метью. - Але те, через що я пройшов в "Батаклане", було в тисячу разів гірше".

Як зазначає The Telegraph, Даніель Псенні, який знімав з вікна своєї квартири, що відбувається в "Батаклане", зміг затягнути Метью в безпечне місце, але сам був поранений одним з бойовиків.

"Я зображував мертвого, - розповів Метью Le Monde. - Коли я відчув, що хтось тягне мене за руки, я навіть не підвів голови. Я сказав, ну, принаймні подумки - "я люблю тебе, мій ангел-рятівник ".

Дружина Метью також повинна була піти на концерт, проте змушена була залишитися вдома, оскільки їм не вдалося знайти няню для своїх двох малолітніх дітей.

Затягнувши Метью в свою квартиру, Псенні отримав вогнепальне поранення в руку, коли захлопував двері, щоб перешкодити бойовикам проникнути всередину. Сусіди допомогли зупинити кров з ран Псенні і Метью. Американець був настільки шокований, що йому знадобилося 2 години, щоб згадати номер своєї дружини і подзвонити їй, щоб повідомити, що він живий.

Згодом як Метью, так і журналіст були госпіталізовані.

Згодом Псенні, коментуючи порятунок Метью, розповів: "Я не думав, я діяв інстинктивно. У мені спрацював людський рефлекс - не дозволити комусь померти переді мною, але це сталося завдяки обставинам. Якби я перебував під кулеметним вогнем, я б, безсумнівно, не став би рятувати Метью ".

Журналіст і Метью вже домовилися випити стаканчик "або, можливо, цілу пляшку", коли вони повністю оговтаються від своїх ран.

Метью, що переїхав до Парижа зі своєю родиною в липні цього року, сказав, що в майбутньому готовий навіть розглянути можливість повторного відвідування концерту в "Батаклане".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення