Amnesty звинуватила владу Туреччини в тортурах підозрюваних у причетності до путчу

 Deutsche Welle

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) звинуватила владу Туреччини в жорстокому поводженні і застосуванні катувань до осіб, затриманих за підозрою в причетності до спроби держперевороту в країні.

"Є варта довіри інформація про катування затриманих в офіційних і неофіційних ізоляторах", - повідомила AI 24 липня, передає DW.

За даними Amnesty, поліція в Анкарі та Стамбулі "змушує затриманих перебувати в болісних позах до 48 годин, позбавляє їх їжі, води і медичного обслуговування, вербально ображає і погрожує їм. У найгірших випадках затриманих жорстоко б'ють і катують, у тому числі ґвалтують".

У повідомленні правозахисної організації зазначено, що така інформація дуже непокоїть, враховуючи масштаби затримань у Туреччині: від часу придушення спроби путчу під варту в Туреччині було взято близько 10 тисяч осіб. Amnesty закликала турецьку владу "припинити ці огидні практики і допустити міжнародних спостерігачів до затриманих".

Представник уряду Туреччини категорично відкинув звинувачення AI і закликав правозахисні групи "неупереджено" висвітлювати дії турецької влади. Він наголосив, що заходів уживають проти тих, хто протягом путчу "холоднокровно вбив 250 мирних жителів".

Увечері 24 липня десятки тисяч прихильників і противників президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана провели в Стамбулі спільну демонстрацію. Найбільша опозиційна партія Туреччини - Народно-республіканська партія - закликала учасників акції до демократії. До мітингу на площі Таксим приєдналася владна Партія справедливості і розвитку. Багато демонстрантів розмахували турецькими національними прапорами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення