Амністія бойовиків буде вибірковою: АП пояснив деталі Парижа

 Ліга. Новини

Україна не потребує прийняття ні нового закону про амністію, ні закону про особливий статус Донбасу, оскільки вся законодавча база вже є і вона відповідає міжнародним нормам і стандартам. Про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, розповідає Ліга.Новини.

"Зараз у нас існує вся правова база, щоб врегулювати ці проблеми. Більш того, вона повністю відповідає мінським угодам. По-перше, у нас є і залишається чинним закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих регіонах Донецької та Луганської областей. Там є стаття третя, яка чітко передбачає механізм амністії. І я ще раз кажу - амністія не буде відбуватися автоматично, амністія буде відбуватися відповідно до українського законодавства", - заявив Єлісєєв.

За його словами, закон від 1996 року чітко передбачає процедуру амністії, однак під його дію потраплять не всі. "Принципово, що амністії не підлягатимуть особи, які звинувачуються у масових вбивствах людей, у злочинах проти людяності і причетні до знищення літака Малайзійських авіаліній MH17. Це питання знято і по ньому знайдено повне взаєморозуміння під час зустрічі в Парижі", - підкреслив заступник глави АП.

"Ми не збираємося приймати новий закон про амністію. Він вже існує і ми якраз використовували паризький майданчик, щоб аргументовано довести, що він прийнятий відповідно до мінських домовленостей і повною мірою відповідає міжнародним нормам і стандартам", - зазначив він.

За словами Єлісєєва, Україна в ході зустрічі нормандської четвірки відстояла позицію, згідно з якою приймати рішення про амністію бойовиків може лише законно обраний орган влади.

"Були спроби з боку РФ, щоб ми прийняли новий закон про амністію, надавши автоматичну амністію всім поголовно бойовикам і по-друге, була теза, що цей закон має бути введений до проведення легітимних місцевих виборів. Ця позиція була відкинута завдяки аргументованій позиції України та за підтримки наших партнерів. Ми констатували, що повна амністія не може бути введена до місцевих виборів з однієї простої причини: рішення про амністію повинні приймати законно обрані органи влади", - сказав він.

"Більше того, під час зустрічі ми чітко проінформували про існуючий міжнародний доступ проведення амністії, які відбувалися в світі, зокрема на Балканах, ми навіть навели приклад амністії в Чечні, яка також відбувалася не поголовно", - додав заступник голови АП.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення