Археолог: годувальниця Тутанхамона могла бути його сестрою

 РИА Новости

Першою годувальницею і нянькою фараона Тутанхамона, сина першого в історії Землі царя-реформатора Ехнатона, могла бути його рідна сестра Меритатен, що в черговий раз змусило вчених сумніватися в тому, хто був його матір'ю, заявляє французький археолог Алэйн Зіві.

Фараон Аменхотеп, його дружина Нефертіті і його син Тутанхамон вважаються одними з самих яскравих і цікавих правителів Стародавнього Єгипту епохи Нового Царства.

Аменхотеп провів одну з перших в історії Землі релігійних реформ, спробувавши замінити класичних богів Єгипту і їх впливових жерців на культ поклоніння Сонцю в особі себе.

Нефертіті вважалася зразком краси Бронзового Століття, а Тутанхамон привертає увагу вчених і публіки своєю загадковою смертю у віці 20 років і недоторканою "проклятою" гробницею.

Коротка історія життя Тутанхамона, як розповідає Зіві, сповнена загадок – ми досі не знаємо, від чого помер фараон, хто точно був його матір'ю, чому він похований в поспіху і хто захований за північною стінкою в його гробниці, фальшивість якої недавно розкрив відомий єгиптолог Ніколас Рівз.

Хроніки з Амарни говорять про те, що першою нянькою фараона була жінка на ім'я Майя, представниця знатних кіл, чиї останки були поховані в некрополі Саккара неподалік від Каїра. Гробниця Майї, за словами Зіві, була знайдена його науковою командою ще в 1996 році, але влада Єгипту тільки зараз дала дозвіл на відкриття та вивчення усипальниці і аналіз останків її мешканки.

Коли вчені заглянули в склеп, Зіві помітив барельєф, на якому була зображена Майя. Перший же погляд на картину викликав крайнє здивування у археолога – на ньому годувальниця фараона була зображена на троні разом з немовлям-Тутанхамоном, який лежав у неї на колінах.

Риси обличчя, його форма та інші деталі були майже ідентичні для фараона і Майї, і схожий барельєф присутній в гробниці Аменхотепа. Це, як вважає Зіві, дозволяє з дуже великою упевненістю говорить про те, що Майя насправді була дочкою Аменхотепа і Нефертіті, старшою сестрою Тутанхамона по імені Меритатен.

Враховуючи, що ДНК фараона і всіх відомих дружин Аменхотепа не мають спільних рис, подібне відкриття є дуже серйозним аргументом на користь того, що Меритатен або одна з сестер Аменхотепа могла бути матір'ю Тутанхамона.

Відповідь на це питання, як визнає учений, буде отримати вкрай складно, так як мумія Меритатен так і не була знайдена. Генетичний аналіз і порівняння уривків її ДНК з геномом батька і брата, зазначає Зіві, дозволили б на 100% розвіяти сумніви в тому, що Майя і Меритатен — одне і те ж обличчя.

Як вважають деякі єгиптологи, таємна кімната в гробниці Тутанхамона може приховувати не Нефертіті, а Меритатен, про що ми дізнаємося незабаром, коли вчені почнуть її вивчення.

Через місяць, як обіцяють представники наглядових органів Єгипту, гробниця Майї-Меритатен буде відкрита для відвідувачів, і туристи і жителі Єгипту зможуть заглянути в таємниці одного з самих незвичайних і загадкових сімейств фараонів в історії Нового Царства.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення