Археологи виявили останки скіфської войовниці з коштовностями (фото)

 Newsweek

Археологи виявили останки скіфської войовниці, яка була похована у головному уборі з дорогоцінного металу. У цій же могилі були знайдені останки двох молодих скіфських жінок у віці від 20 до 29 і від 25 до 35 років, а також дівчатка-підлітки віком від 12 до 13 років. Поховання датували другою половиною IV ст. до н.е.

Курганний могильник Дівиця V, де були виявлені останки, знаходиться на південному заході Росії. Він складається з 19 курганів.

Вважається, що старша з чотирьох жінок померла, коли їй було від 45 до 50 років - вражаючий вік для того часу, враховуючи, що середня тривалість життя становила від 30 до 35 років. До того ж скіфи - через свій войовничий спосіб життя - мали більш високий ризик померти в ранньому віці, ніж інші народи залізного віку.

Жінка була знайдена похованою в парадному головному уборі, прикрашеному пластинами з квітковим орнаментом і підвісками у формі амфор. Тестування показало, що головний убір був зроблений із золота (від 65 до 70 відсотків) з домішками міді, срібла і невеликою часткою заліза.

Одна з молодших жінок була похована в положенні вершника. Під її лівим плечем було покладено бронзове дзеркало, уздовж лівої половини тіла знаходилися два списи. На лівій руці був надітий браслет зі скляних намистин, а в ногах лежали дві посудини: ліпна курильниця і чорнолаковий канфар - посудина для пиття в формі кубка з двома вертикальними ручками.

У похованнях також знайшли більше 30 залізних наконечників стріл, елементи кінської упряжі, залізні гаки для підвішування вуздечки, залізні ножі, уламки ліпних посудин і численні кістки тварин.

Від чого померли жінки і чому всі чотири були поховані в одному місці і в один час - поки невідомо.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення