Археологи виявили в купі сміття унікальну знахідку (фото)

У купі сміття, яка утворилася під час риття свердловин, знайшли фігурку птаха – найдавніший зразок східноазійського 3D-мистецтва. Про це повідомляє ScienceDaily.

Як зазначається, про статуетку птаха, яку знайшли в Лінцзіні, в провінції Хенань, Китай розповів Жаньян Лі з Шаньдунського університету. За його словами, статуетка проливає додаткове світло на найраніше тривимірне мистецтво людства.

Під час розкопок у 2005 році Лінцзіні Лі виявив одинадцять окремих шарів у віці від 120 тисяч років до бронзового століття – і встановив, що більша частина п’ятого шару була видалена під час риття свердловин в 1958 році. Однак купа землі, що залишилася від риття свердловин, збереглася поблизу.

Після того, як осад в купі сміття просіяли, там виявили кілька артефактів, в тому числі глиняні фігурки, спалені останки тварин і фігурку птаха, вирізану з кістки, яка має форму співочої птиці на постаменті. Найдавнішою фігуркою птаха до цього моменту вважалася нефритова статуетка, створена приблизно 5 тисяч років тому.

“Це відкриття ідентифікує оригінальну художню традицію і відсуває на більш ніж 8500 років уявлення про птахів в китайському мистецтві”, – заявили дослідники.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення