Арктика продовжує нагріватися, - вчені

В Арктиці триває рекордне зростання температур на території, що майже вдвічі перевищує розмір США. Про це повідомляє The Independent.

Так, 21 листопада 2020 року зафіксована температура, яка на 10-12° вища, ніж 30 років тому, в той час як для всієї Арктики вона була, в середньому, на 6,7° вища за норму.

У деяких місцях температура піднялася більш ніж на 20°C, порівняно з середніми значеннями, зареєстрованими за останні 30 років.

І хоча за мірками звичайної людини в Арктиці все ще холодно, а в багатьох місцях температура значно нижча від нуля, розмір території, що постраждала від сплеску температур, стривожив вчених.

Області Арктики з температурою більш ніж на 20°C вище від середнього позначені яскраво-червоним кольором

За даними Barents Observer, наразі пояс теплого повітря тягнеться від північної Гренландії через Північний полюс до моря Лаптєвих і Східно-Сибірського моря на північ від материкової частини Росії.

На північний схід від Шпіцбергена, над Землею Франца-Йосипа і Північною Землею також спостерігалася аналогічна аномальна спека.

Відзначається, що в жовтні в Арктиці спостерігався рекордно низький рівень льодового покриву, і навіть до середини листопада багато районів залишалися замерзлими.

Вчені попередили, що в міру збільшення площі відкритого океану енергія сонця буде поглинатися швидше, посилюючи глобальний нагрів і змінюючи харчові ланцюжки, від яких залежить виживання на Землі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення