Артефакти з дна Каховського водосховища розтягують по музеях, але де саме знахідки - невідомо

 УНН

Вода вимила безліч історичних артефактів з території, яка колись була дном Каховського водосховища. І поки на цій території неможливо провести офіційні археологічні дослідження через небезпеку постійних обстрілів, заявив у вівторок археолог і головний спеціаліст Сектору моніторингу ситуації на окупованих територіях Департаменту культурної спадщини МКІП Сергій Немцев під час брифінгу.

Офіційної інформації щодо предметів, які вже знайшли на дні обмілілого Каховського водосховища, немає. Бо провести системні роботи неможливо через активні бойові дії. У мережі з’являються фото і відео зі знахідками з дна Каховського водосховища: люди знаходять різні історичні залишки, на кшталт кісток древніх тварин чи глиняного посуду. Проте, хто промишляє і вишукує історичні артефакти, археолог і головний спеціаліст Сектору моніторингу ситуації на окупованих територіях Сергій Немцев, не береться казати.

«Потрібно організувати планомірні археологічні роботи на цій території. Бо перед створенням Каховської ГЕС кілька років працювала експедиція, але працювала поспішаючи. Тому всі зафіксовані об’єкти отримали не дуже добрі географічні координати, які зараз не існують. Тому вияснити, чи було якесь поселення виявлене на початку 50-х, а потім затоплене, і зараз ми його, може, знайдемо, або це новий об’єкт, буде достатньо складно», - каже археолог.

Також немає офіційної інформації, які конкретні предмети уже поступили до музеїв чи до інших закладів Міністерства культури, особливо ті, які уже видно у відкритих джерелах.

«Музеї не звітують перед міністерством про кожен предмет, який потрапляє до його фондів», - каже Сергій Немцев.
«За нормальних умов це дуже цікава задача для археологів - зафіксувати всі ці об’єкти, взяти їх на реєстр, щоб ці речі потрапили до музеїв. Можливо, це якось змінить наше уявлення про археологію нижнього Дніпра», - додає археолог.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України заявляло, що на території Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, а також Одеської області активізувалися копачі-грабіжники, що визбирують цінні предмети з допомогою металодетекторів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення