Азербайджан оголосив у міжнародний розшук європарламентарів, які відвідали Карабах

 Канал 112

Генеральна прокуратура Азербайджану оголосила в міжнародний розшук трьох депутатів Європарламенту, які відвідали Нагірний Карабах під час проведення так званого конституційного референдуму, повідомляє "Кавказький вузол" з посиланням на представника прокуратури.

Згідно з повідомленням, Інтерполу передані документи на Франка Енгеля (Люксембург), Елені Теохарус (Кіпр) і Яромира Штетину (Чехія).

Зокрема, стосовно них було порушено кримінальну справу за звинуваченням у неодноразовому незаконному відвідуванні окупованих територій. Суд в Азербайджані прийняв рішення про арешт євродепутатів і вони були оголошені в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

Сам референдум в невизнаної Нагірно-Карабахської республіки пройшов 20 лютого. Влада Азербайджану називали його провокацією Єревана, яка може ускладнити врегулювання збройного конфлікту. Основним питанням, яке піднімалося на референдумі був перехід до президентської форми правління.

Раніше Україна заявила, що не визнає т. н. "конституційний референдум" на території Нагірного Карабаху Азербайджанської Республіки і вважає його нелегітимним.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану в 1991 р. Це призвело до збройного конфлікту, в ході якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тис. осіб. Карабахський конфлікт переріс у повномасштабні військові зіткнення в 1991-1994 рр. В Баку вважають території, які зайняті НКР, окупованими.

Зараз сили, складені з етнічних вірмен, контролюють не тільки територію Нагірного Карабаху, але і панівні висоти навколо цього регіону. Таким чином, Азербайджан не має фактичної влади приблизно над п'ятою частиною території, яка належить цій державі юридично. У травні 1994 року було укладено угоду про припинення вогню, яке діє до цих пір, але сторони конфлікту регулярно звинувачують один одного в його порушенні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення