"Багато трупів, їх не прибирають": президент Казахстана наказав військовим вбивати без попередження (з'явилось відео)

На всій території Казахстану запроваджено "критичний червоний" рівень терористичної небезпеки. Вуличні бої поновилися з новою силою - після учорашньої стрілянини та вибухів сьогодні почалася вранішня бійня. Зіткнення протестувальників із силовиками відбувались в районі площі Республіки.

Адміністративний квартал і досі горить: диму стільки, що неможливо розгледіти, в якому стані адмінбудівлі, що догоряють.

Президент Казахстана Касим-Жомарт Токаєв дозволив військовим стріляти на поразку без попередження. Таку заяву він зробив о 14:30 за місцевим часом (о 10:30 за Києвом). Також прийнято рішення включити інтернет зв'язок тимчасово в деяких регіонах. Це при тому, що сьогодні Інтернет у Казахстані знову відключали. За даними Global Check, він пропрацював сьогодні лише три години.

"Які можуть бути перемовини зі злочинцями, з бандитами? Їх треба знищувати. Це буде зроблено найближчим часом", - сказав Токаєв. Він виключив можливість мирного вирішення конфлікту.

Тим часом в Алмати тривають проблеми з продуктами харчування. Через перебої з інтернетом та проблемами з мобільним зв'язком продуктові магазини та заправки не приймають картки, у банкоматах неможливо зняти готівку. Також є проблеми з водою через вибух, який стався на водозабірній станції.

Розстріляли мирний протест, дуже багато трупів

Журналісти, які присутні на місці подій в Алмати, пишуть, що силовики розстріляли десятки протестувальників. Цю інформацію підтвердив голова Казахського бюро радіо "Азаттик" Касим Аманжол.

"Після того, як військові увійшли до міста, жертв дуже багато, у лікарнях місць не вистачає", - сказав він.

Перші кадри бойових дій у центрі Алмати вчора виглядали як справжня війна: чутно постріли автоматних черг і вибухи, багато густого диму.

Спецкор "КП" Володимир Ворсобін розповів, що силовики стріляли по мирному натовпу.

"Центральна площа Алмати. Ранок. Трупи, багато трупів. Не прибрали навіть із машин, що лежать на проспекті Назарбаєва. Військові стоять на майдані, пострілюють, відлякуючи народ. Місцеві кажуть, що стріляли бойовими по вікнам, по будівлям, що поруч із площею... Це результат вчорашнього розгону нечисленної демонстрації — мирного крила. Ці люди прийшли з плакатами "Ми - мирний мітинг", але військові приїхали закінчувати цю справу за допомогою вогнепальної зброї", - повідомляє спецкор Ворсобін.

Журналіст каже, що не впевнений, що розстрілом мирних демонстрантів усе закінчаться. За його словами, люди обурені тим, що їх зараз розстріляли. Натомість запитують: де були військові, коли у місті орудували мародери?

Люди розправляються з провладними ЗМІ

У Казахстані усі будинки держорганів перейшли під контроль силовиків, проте люди не збираються розходитись.

"Затримано понад 3000, ліквідовано 26, поранено 18 озброєних злочинців", - повідомив МВС Казахстану станом на 08:30 за місцевим часом.

Станом на ранок радикали забарикадувалися у будівлі телеканалу "Мир". Місцевий телеканал "Хабар" інформує, що є жертви, тіла загиблих лежать просто на вулиці. Будівля філії телерадіокомпанії "Мир" наразі палає. Ймовірно, будівлю підпалили вночі або рано вранці.

Також підтверджено загибель водія телеканалу "Алмати" внаслідок обстрілу знімальної групи перед будівлею міської адміністрації. Поранення отримали також п'ять телеоператорів мерії.

Що відбувається у інших містах

Міста, у яких пройшли погроми, виглядають постапокаліптично. У деяких ще тривають запеклі бої. Наприклад, як у Талдикоргані. Там місцеві жителі ховаються по домівках, аби не потрапити під обстріл.

Розгромлений радикалами центр Талдикоргана виглядає наразі так:

Моторошно виглядає також Шимкент, де вночі з 3-ї години аж до 7-ї ранку 6 січня на центральних вулицях лунали вибухи, кидали світлошумові гранати. Є сліди крові, багато загиблих. Постраждали і протестувальники, і поліція.

Зокрема, розгромили будівлі поліції району Аль-Фарабі, філії правлячої партії Nur Otan та районної прокуратури. Також розбита будівля театру, що знаходяться поряд з акіматом. Біля акімату спалені автобуси та автівки, повністю знесені зупинки, розбомбили також медичний центр.

У деяких містах навпаки мирні мітингарі закликають розходитись, зокрема, в Актау.

За матеріалами The Insider, Readovka, ЧП, Радио Азаттык, NEXTA Live, ORDA, NUR.KZ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення