Банкам дозволили без суду вилучати майно боржників за кредитами

 UBR

Верховний суд створив прецедент, дозволивши українським банкам без суду забирати майно у кредитних боржників. Так, розглядаючи справу №6-1136цс17, Верховний суд дозволив кредитору вилучити заставу не під продаж, а в управління банку на період до його реалізації.

Справа стосувалася автокредиту, і мова йшла про машину позичальника, яку намагався банк взяти в управління собі

"ВСУ в черговий раз вийшов за межі своїх повноважень і оцінив однобоко в інтересах банку обставини справи, що не мав права робити. Він порахував, що суди нібито не врахували, що вимоги банку про вилучення предмета застави і передачі в управління на період до його реалізації є саме належними заходами. ВСУ благословив справжнє свавілля - дозволив вилучити транспортний засіб без судової постанови"-розповів старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравец

По суті Верховний суд легалізував схему, яку в останні роки активно застосовують деякі великі роздрібні банки до неплатників, а іноді навіть до тих, хто намагається домовитися про реструктуризацію позики.

"Зі своєї практики можу сказати, що найчастіше подібні схеми застосовують Приватбанк і Альфа Банк, зазвичай застосовують по боргах по автокредитах. Позичальника викликають нібито для огляду автомобіля (два рази на рік людина повинна пред'являти авто, підтверджуючи, що застава не вийшла з ладу і правильно експлуатується), і проводять його. Тільки в кінці людині підсовують на підпис не протокол огляду, а акт передачі автомобіля банку, а потім працівник банку просто в нахабну заводить машину і відганяє її на штрафмайданчик",-розповів керуючий партнер юридичної фірми Михайло Можаєв

Людина в подібних ситуаціях ніяк не може протистояти банкірам, і, як запевняють юристи, йому не допомагає навіть виклик поліції. Кажуть, що правоохоронці зазвичай не втручаються в подібні конфлікти. Тому юристи рекомендують відразу йти в суд і подавати позов про витребування майна від чужого незаконного володіння

"Після того, як банк вилучив машину, він не перестає нараховувати пені і штрафи, і борг продовжує зростати як снігова куля. Навіть після продажу застави. Адже нерідко авто в таких випадках продають "своїм "за заниженою ціною, не погоджуючи це з позичальником, і людина залишається винною велику суму. Наприклад, наш позичальник, який брав кредит на покупку нового Daewoo Lanos, чия загальна вартість на момент придбання становила $ 10 тис., після кількох років суперечок з Приватбанком тепер залишається винним йому $ 25 тис. після всіх накруток і перерахунків ", - зауважив Можаїв.

Людям з кредитними боргами по автокредитах від 90 днів не радять приїжджати в банки не огляди застав. Рекомендують спочатку підписати угоду про реструктуризацію кредиту, і почати по ньому платити, і тільки після цього навідуватися в гості до кредиторів. Причому, робити це вкрай обережно: не передавати в руки працівнику банку техпаспорт на машину і ключі. І дуже уважно вчитуватися в те, що підписується. Звичайно, з боку така поведінка буде виглядати дико, проте допоможе зберегти вам свого залізного коня. Адже після допомоги ВСУ можливості банків виглядають практично безмежними.

"Крім того варто пам'ятати, що з червня 2017 року вступив в силу новий Закон "Про споживче кредитування", тепер у кредиторів прибрали пряму заборону на вилучення майна до рішення суду", - резюмував Ростислав Кравець.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення