Батальйони вимагають покласти край брехливої дискредитації добровольчих підрозділів - Семенченко

 Facebook

Батальйон спеціального призначення НГУ "Донбас" звернувся до до колишнього командувача НГУ, нинішнього міністра оборони України Полторака С. Т. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав депутат ВР Семен Семенченко.

Вимога: "втрутитися і покласти край брехливої компанії дискредитації добровольчих підрозділів з боку начальника генерального штабу ЗСУ генерала армії Муженка,"- цитує звернення Семенченко.

Батальйон спеціального призначення НГУ "Донбас" звернувся до до колишнього командувача НГУ, нинішнього міністра оборони України Полторака С. Т. з вимогою втрутитися і покласти край брехливої кампанії дискредитації добровольчих підрозділів НГУ з боку начальника генерального штабу ЗСУ генерала армії Муженко.

Повний текст звернення ---------------------------------------------------------------------------------------

Міністру оборони України Генералу армії Полтораку С. Т.

Звернення

23 Липня 2014 року 2-й Батальйон спеціального призначення «Донбас», в/ч 3027, 1-ї Бригади оперативного призначення Національної Гвардії України прибув в район Лисичанська з метою визволення міста. Згідно узгодженого плану, участь у звільненні цього стратегічно важливого населеного пункту, повинні були брати і інші частини НГУ та рота 24 механізованої бригади ЗСУ.

Наказ про висунення командиру батальйону віддавав генерал -майор (на той момент) Ю. В. Аллеров, як командувач угрупуванням НГУ в секторі. Скоординувавши свої дії, батальйон «Донбас» у складі двох рот, при підтримці роти 24 механізованої бригади ЗСУ, 24 липня 2014 року штурмом спільно оволоділи Лисичанськом, а до кінця дня бійці батальйону і військовослужбовці 24 механізованої бригади ЗСУ спільно підняли державний прапор України над будинком Виконкому.

Про даний факт командир батальйону Семенченко С.I. доповів генерал -майору (на той момент) Ю. В. Аллерову, як командувачу угруповання НГУ в секторі, а також, того ж дня, Вам, як командувачу НГУ.

В подальшому, протягом кількох діб, окремі підрозділи батальйону «Донбас» перебували в Лисичанську і виконували завдання по «зачистці» міста. В результаті цієї операції, виявлено склад зброї і продовольства на скляному заводі. Окрім того, добровольці «Донбасу» взяли участь в зачистці села Золоте і боях в Первомайську. Про всі вищезазначені обставини не тільки своєчасно доповідалося командуванню, але і широко висвітлювалось в ЗМІ.

За участь у визволенні Лисичанська, ряд солдатів і офіцерів 2-го Батальйону спеціального призначення «Донбас», в/ч 3027, 1-ї Бригади оперативного призначення Національної Гвардії України отримали державні нагороди, а також -- 24-25 липня 2015 року відзнаки НГУ «за доблесну службу». Окрім того, під час святкування річниці визволення Лисичанська, воїни батальйону «Донбас» були нагородженні пам'ятними знаками «За заслуги перед містом Лисичанськ». Батальйон «Донбас» завжди, і - заслужено, вважав участь у визволенні Лисичанська однією із славних сторінок своєї історії.

Однак, 07.12. 2015 журнал «Фокус» ( https://focus.ua/country/341730/), опублікував інтерв'ю начальника генерального штабу України Муженко, в якому про участь батальйону «Донбас» у звільненні цього міста було сказано наступне:

«Що ж стосується добровольчих підрозділів, то частина батальйонів (такі як «Шахтарськ», «Азов», «Донбас», «Світязь», «Херсон») формувалися як підрозділи МВС, і їх участь у бойових операціях, планованих штабом, була обмеженою. Так, батальйон «Донбас» брав участь у визволенні Попасної, і невелика кількість людей спробували взяти участь у визволенні Лисичанська. Там працювали 95-та аеромобільна і 24 ОМБр, частина сил 51-ї бригади і наш військовий спецназ. А потім з'явилися чоловік 50 або 60 з «Донбасу», які спробували вивезти матеріальні цінності з Лисичанської міськради і були видворені бійцями 95-ї бригади. На цьому участь «Донбасу» у звільненні Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного закінчилося».

Товаришу генерал армії!

На сайті Національної Гвардії України опублікована інформація про загиблих воїнів НГУ в результаті виконання завдань у зоні АТО. В цьому списку - більше половини бійців саме батальйону «Донбас».

Ми звертаємося до вас як до колишнього командувача НГУ, нинішнього міністра оборони України, з вимогою втрутитися і покласти край брехливої компанії дискредитації добровольчих підрозділів НГУ з боку генерала армії Муженко.

Вимагаємо провести службову перевірку на предмет наявності відповідних документів про звільнення міста. Якщо документи про бойові дії вже сфальсифіковані ( а нічим іншим пояснити такі публічні інтерв'ю НГШ Муженко неможливо) - вимагаємо відновити справедливість, використовуючи в т.ч. і, насамперед, можливості військової прокуратури.

Просимо Вас також проінформувати Президента України про реальну участь 2-го Батальйону спеціального призначення «Донбас», в/ч 3027, 1-ї Бригади оперативного призначення Національної Гвардії України у звільненні міста Лисичанськ, оскільки у своїй промові від 22 липня 2015 року Президент України згадав всі бригади ЗСУ, які брали участь у визволенні Луганській області, але ні словом не згадав батальйон «Донбас». Можливо, він також був дезінформований начальником Генштабу генералом армії Муженко.

Відновлення справедливості важливе не тільки живим бійцям нашого батальйону, але і родинам тих наших побратимів, які не дожили до сьогоднішнього дня і загинули захищаючи Україну.

Слава Україні! Офіцери і солдати батальйону «Донбас» - 351 підписів

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення