Бельгія першою в ЄС відправила додому літак з мігрантами з Іраку

 Lenta.ru

Бельгія організувала чартерний рейс, щоб відправити додому 111 мігрантів з Іраку, які добровільно відмовилися від очікування рішення про надання їм статусу біженця і вирішили повернутися в свою країну. Про це в понеділок, 1 лютого, повідомляє RTBF.

«Це добровільне повернення. Це не висилка. Люди хочуть виїхати, тому ми полегшуємо їм цю задачу», — заявив держсекретар Бельгії з питань притулку та міграції Тео Франкен.

Як розповів Франкен телеканалу VRT, це не перший випадок повернення мігрантів з Іраку додому, але вперше в ЄС для цих цілей влада країни орендували літак і організувала чартерний рейс в Багдад.

За його словами, у вересні та жовтні 2015 року за декілька тижнів до королівства прибуло до 7000 іракців. Тепер частина з них хоче повернутися додому, так як їх очікування не виправдалися.

Посередникі, які допомагали мігрантам переправитися в Європу обіцяли, що там «тече молоко й мед», а замість цього іракці «сплять в казармах на розкладачках», розповів держсекретар.

Вони розраховували швидко заробити і повернутися у свою країну з грошима, підкреслив він.

У Бельгії іракців розглядають не як біженців, а як економічних мігрантів. В основному це вихідці з Багдада у віці 25-45 років, які приїжджають без сімей на заробітки.

За 2015 рік, розчарувавшись у системі отримання статусу біженця, додому повернулися 1014 іракців.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення