Bellingcat навів докази участі Росії у наступі на Маріуполь

Британський портал журналістських розслідувань Bellingcat опублікував доповідьПалаюча дорога до Маріуполю, в якому довели участь Росії в наступі на Маріуполь в серпні 2014 року.

"Ми представляємо свідоцтва з соціальних мереж і супутникові зображення, що вказують на російське походження артилерійських ударів і бронетехніки, помічену в районі Новоазовська, в липні-серпні 2014. Два артилерійські удари 23 серпня 2014 були нанесені з території Росії. З Росії були транспортовані 2 танка Т-72Б та установка 2С19 Мста-С, помічені в Новоазовську після захоплення міста", - йдеться в доповіді Bellingcat.

Також у звіті представлений аналіз декількох атак Новоазовського району в липні-серпні 2014 та свідоцтва, які передбачають участь у них Росії.

"Сліди військової техніки на зображеннях з супутника і доказ битви в районі сіл Маркіно і Щербак (північніше Новоазовська) підтверджуються військовими звітами і новинними репортажами в тій частині, що збройні сили Росії перетинали кордон між селами Маркіно і Щербак 25 серпня 2014 і втягувалися в бойові дії з ВСУ на схід від Новоазовська (атака E)", - повідомляють журналісти.

Дослідники відзначають, що докази з відкритих джерел показують, що атаки РСЗВ і артилерії були спрямовані на цілі поза Новоазовська, руйнуючи дороги, лікарні, житлові райони і кладовище (атаки F, G і H). Неможливо визначити підконтрольність території, з якої велися ці обстріли.

Крім того, дослідники відзначають, що два танка Т-72Б та одна 2s19 Msta-S самохідна гаубиця були переміщені в Україну з Росії. Відео і фото цієї техніки в Новоазовську після фіксації були порівняні з військовим конвоєм, перевозять озброєння всередині Росії. Пізніші фотографії, зроблені восени і взимку 2014, вказують на присутність декількох танків Т-72Б поблизу Новоазовська.

Таким чином, докази свідчать, що атаки на ВСУ навколо Новоазовська були з Росії, і військова техніка, використана в цьому зіткненні, була привезена з Росії.

"Цей звіт - ще один документ у зростаючій кількості доказів того, що Росія була безпосередньо залучена в український конфлікт 2014-2015", підкреслюють дослідники.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення