Bellingcat о доповіді Росії про МН17: Це спроба відвернути увагу від правди

 Meduza

Засновник сайту розслідувальної журналістики Bellingcat Еліот Хіггінс прокоментував доповіді Ради безпеки Нідерландів і виробника Буків — російського концерну Алмаз-Антей про катастрофу рейсу MH17 в Донбасі, представлені в один день, 13 жовтня.

Хіггінс вважає, що перша доповідь, представлена Алмаз-Антеєм, — очевидна спроба відвернути увагу від справжньої доповіді і правди.

Він зазначив, що найцікавіше в цій доповіді - відмінності від попередньої доповіді виробника Буків. Це пов'язано з тим, що минулого разу в доповіді було багато деталей, що вказують на вину сепаратистів і ці деталі змінили.Зокрема, змінене місце запуску ракети та її модель - з 9M38M1 на 9М38.

"Я вважаю, що номер був змінений тому, що спершу вони вважали, що таких ракет у росіян немає, а потім виявилося, що є", - зазначив Хіггінс.

Він також заявив, що доповідь Алмаз-Антея - демонстрація для ЗМІ, причому розрахована на російську аудиторію і "типовий фокус російської пропаганди".

"Все це повна маячня, і розсудливим людям не варто звертати на неї уваги", - наголосив засновник Bellingcat.

Щодо доповіді Ради безпеки Нідерландів Хіггінс зазначив, що в ній наводяться висновки трьох різних країн про можливе місце запуску, і всі три вказують на один і той самий район.

"Причому доповідь Ради безпеки повністю підтверджує висновки, до яких дійшли фахівці Bellingcat: збігається і місце запуску, і тип ракети — все збігається", - наголосив засновник сайту журналістських розслідувань.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення