Bellingcat підтвердили обстріл Авдіївки з житлових кварталів (відео)

 Канал 112

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat спільно з Conflict Intelligence Team (CIT) опублікувала звіт, в якому доводить, що бойовики обстрілюють позиції українських військових з житлових районів окупованого Донецька.

Так, користувачі соцмереж регулярно повідомляють, що бойовики ведуть вогонь по позиціях сил АТО з "Градів" , перебуваючи поблизу об'їзної дороги, де розташований гіпермаркету "Ашан", житлові райони та онкологічна лікарня.

Розслідувачі виявили в соцмережах шість різних відео (опубліковано 31 січня та 1 лютого), на яких видно пуски "Градів" з Донецька. Про те, що РСЗВ знаходяться поблизу гіпермаркету і житлових районах свідчить геолокація відео.

На думку експертів, будь-яка українська контратака, покликана придушити вогонь РСЗВ, автоматично піддала б ризику життя цивільних осіб, які проживають в цьому районі. "Для пусків напевно використовувалися реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", шасі яких дозволяють машинам пересуватися по бездоріжжю. Таким чином, цілком можна було використовувати інше місце пуску. Проте неодноразове використання місця пуску в 200 метрах на схід від гіпермаркету "Ашан" ясно вказує на те, що ця місцевість була вибрана спеціально, а життя цивільних осіб були навмисно піддані ризику.

Нагадаємо, в районі Авдіївки вже п'ятий день не припиняються обстріл. Ситуація залишається напруженою. 31 січня в Авдіївці оголошено надзвичайний стан у зв'язку із загостренням ситуації через активізацію бойовиків і загрози гуманітарної катастрофи.

Зазначимо, за вечір в результаті масованого обстрілу бойовиками Авдіївки стало відомо про загибель трьох людей, мирного жителя, водія і полковника Держнс. Також поранений британський фотожурналіст, його доставили в Дніпро.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення