Безвіз для України можуть проголосувати на наступному тижні – Гопко

 СЕГОДНЯ

Посли Євросоюзу підтвердили досягнення компромісу між інституціями за механізмом призупинення дії візової лібералізації для третіх країн

Посли Європейського Союзу підтвердили домовленість між Радою ЄС та Європейським парламентом щодо "механізму тимчасового призупинення" безвізового режиму між ЄС та третіми країнами.

Рішення саме цього питання було умовою для прийняття позитивного рішення про надання Україні і Грузії безвізового режиму.

Як повідомили в Раді ЄС, рішення було прийнято за підсумками засідання Комітету постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) в Брюсселі.

"Комітет постійних представників 7 грудня підтвердив від імені Ради компромісний текст, узгоджений з Європейським парламентом, щодо перегляду механізму тимчасового призупинення, який може бути застосований для всіх існуючих угод щодо лібералізації візового режиму", – поінформували в Раді ЄС.

Відповідних домовленостей було досягнуто між Радою, Парламентом та Комісією.

Після цього рішення має бути проголосовано Європарламентом і Радою ЄС.

Нагадаємо, 17 листопада Європейський Союз на рівні Комітету постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) погодив скасування віз для українців.

Водночас в ЄС заявили, що введення безвізового режиму між ЄС і Україною можливо після затвердження в Євросоюзі механізму його призупинення.

На 7 грудня був запланований черговий раунд міжінституційних переговорів між Радою ЄС, Європарламентом і головуючою в ЄС країною щодо механізму тимчасового призупинення безвізового режиму.

На сайті Європарламенту орієнтовною датою розгляду прийняття в першому читанні механізму реагування на міграційні виклики в ЄС визначено 18 січня 2017. Йдеться про введення процедури зупинки візових режимів з третіми країнами, громадяни яких звільнені від візових вимог.

У свою чергу, Єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан закликає інституції Євросоюзу якомога швидше знайти рішення для надання Україні і Грузії безвізового режиму.

Голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко прокоментувала ситуацію наступним чином

"Ви бачите зараз докладаються зусилля, тобто вся наша критика, коли були виступи, що ЄС не виконує свою частину зобов'язань, у даному випадку своїм невиконанням вони підставляють всі надії українців і додають євроскептицизму. Вони почали думати про ціну помилки в 2013 році, про непідписання Угоди про асоціацію (хоча вони могли закрити очі на ситуацію з Тимошенко, на корумповані речі в Україні), але витягнути Україну зі сфери впливу Росії і зробити цей історичний крок для Європи. І зараз вони більше витрачають на військові цілі, думають, як розширити присутність НАТО і т. д. Думаю, що ми достатньо жорстко вимагали надання безвізового режиму десь вже починає знаходити відгук", - розповіла Ганна Гопко.

За її словами, звичайно, є країни, які проти і які й далі намагаються затягувати прийняття рішення за suspension mechanism і безвизу для України і Грузії.

"У багатьох випадках відчувається проросійське тиск на Брюссель через різні лобістські групи. Але ми повинні працювати далі. Ми сподіваємося, що наступного пленарного тижня (з 12 по 15 грудня – Авт.) Шульц (голова Європарламенту Мартін Шульц – Авт.) встигне внести до порядку денного на голосування", – підсумувала Гопко.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що в Брюсселі досягнутий компроміс щодо механізму припинення безвізового режиму, узгодження якого необхідно для надання безвиза для України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення