Безвіз: як любителі Росії з Криму кинулися за паспортами

 Politrada

Кримчани нарівні з «материковими» українцями отримують біометричні паспорти.

Своїм досвідом у мережі поділилася блогер з Феодосії Ліна Удовик (Бучнев), яка пише під псевдонімом “Політічанка”.

Вона відкрито зізнається в тому, що має два паспорти – російський і український, а недавно ще й отримала в Україні закордонний біометричний паспорт.

«Безвізовий режим – це лише мала компенсація від України за ті незручності, які відчували жителі Криму. З паршивої вівці хоч вовни жмут. До того ж, кримчани 23 роки страждали від українізації. Україна повинна це компенсувати», – коментує кримчанка в Livejournal.

При цьому в Державній міграційній службі України заявляють, що до всіх громадян, які мають український паспорт, застосовується єдина процедура видачі біометричного документа. За словами керівника прес-служби Державної міграційної служби Сергія Гунько, служба діє відповідно до інструкцій, прописаними в постанові уряду, яке прийняли в травні 2014 року. Тобто всіх, хто подає документ на отримання біометричного паспорта, міграційна служба ідентифікує, звіряючи подані документи з паперовим бланком, який зберігається за місцем реєстрації громадянина.

“Доступу до таких бланків громадян, зареєстрованих на непідконтрольних Україні територіях, у нас немає. Тому просимо принести додаткові документи, щоб можна перевірити інформацію по відомчим інформаційним системам”, – говорить Гунько.

У Міграційної служби кажуть, що підстав для відмови, таким як ця кримчанка, немає. «Вони громадяни України. Згідно із законом ми не маємо підстав відмовляти у видачі закордонного паспорта. Інше питання, чи зможуть ці люди перетнути кордон. Це питання вже до співробітників правоохоронних органів », – зазначив Гунько.

В останні дні ЗМІ повідомляють про значний попит на закордонні паспорти в Маріуполі, куди приїжджають жителі з непідконтрольних Україні територій. А в Херсонській області, яка межує з Кримом, в паспортних сервісах безперервні черги. “Зараз просто ажіотаж. Багато кримчан приїжджає за біометричними паспортами”, – говорить радник міського голови Херсона Катерина Гандзюк.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення