Бійня у Дніпрі: правоохоронці розглядають версію вербування стрілка іноземними спецслужбами (фото, відео)

Слідчі ДБР розглядають три версії трагедії на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі. Про це повідомила пресслужба установи.

Наразі основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні відносини.

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв’язку із психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті.

Третя версія вчинення злочину - за дорученням іноземних спецслужб.

Правоохоронці зазначають, що Артемій Рябчук відвідував РФ у 2019 році і перебував там 2 тижні.

У ході допиту підозрюваний пояснив, що військову службу у вказаній частині він розпочав наприкінці жовтня 2021 року. З його слів, злочин було вчинено ним на ґрунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 2021 року та тривало до моменту вчинення злочину.

Це виражалось у систематичному зневажливому ставленні до підозрюваного та цькуванні його, через повідомлення ним командирам про порушення статуту військовослужбовцями під час несення служби, примушуваннями старослужбовців до виконання підозрюваним робіт з прибирання приміщень під час відпочинку у складі караулу, що приводило до знесилення його організму. Також підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він перебував у такому емоційному стані, як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він вчиняв.

При цьому підозрюваний спростував застосування до нього будь-якого фізичного насильства з боку інших військовослужбовців та командирів.

У ході проведення освідування підозрюваного встановлено, що тілесних ушкоджень він не має, в стані алкогольного сп’яніння не перебував.

Нагадаємо, 27 січня, близько 3:40 ранку на території Південного машинобудівного заводу військовослужбовець Національної гвардії відкрив вогонь з автомату. У результаті четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка загинули на місці, ще п’ять людей отримали поранення. Після злочину молодик втік, але згодом звернувся до перехожої, аби та викликала поліцію, а потім здався. Також відомо, що 11-річна донька загиблої вахтерки Віри Лебединець, залишилася круглою сиротою.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення