Біля стін "Софії Київської" може обвалитися льох

 СЕГОДНЯ

На території нацзаповідника "Софія Київська" може відбутися ще один провал. Про це на своїй сторінці в соцмережах написав археолог і співробітник заповідника Тимур Бобровський. За його словами, на парковій доріжці, яка знаходиться поруч зі стінами Софійського собору, утворилася проталини в снігу, що свідчить про швидкий провал на цій ділянці. У самій "Софії Київській" запевняють, що причин для занепокоєння немає.

Як пояснює Тимур Бобровський, на місці, де з'явилася проталини, немає теплотраси або інших інженерних комунікацій, здатних розтопити сніг. "Зате відомо, що тут, на глибині чотирьох метрів від поверхні, знаходиться старовинне підземелля – монастирський льох XVII століття. Входи в нього засипані вже близько сорока років, і невідомо, що там відбувається зараз. Судячи з розмірів проталини, діаметр провалу, який ось-ось буде на цьому місці, складе не менше двох метрів. З огляду на те, що знаходиться вона всього в півтора метрах від засипаного провалу, який стався у вересні 2015 року, новий провал потягне за собою ту крихітну вцілілу перемичку і збільшиться мінімум удвічі. Він може стати найбільшим обвалом в історії цієї місцевості", – пише археолог.

За його словами, саме підземелля не може впливати на сніговий покрив на поверхні, але в тому місці міг утворитися купол в зведенні підземелля, який майже доріс до поверхні і почав "дихати" через дрібні щілини.

"Це "дихання" – найгірша і найвірніша ознака майбутньої біди. По цій доріжці щодня гуляють мами з колясками. Можна тільки уявити, що буде, коли під вагою коляски або під ногами людини цей підземний купол розкриється", – стурбований Бобровський. Однак постраждати можуть не тільки відвідувачі заповідника, а й сам собор. "Обвали підземних споруд створюють у грунті хвилі, за своєю потужністю подібні сейсмічним, і можуть привести до деструкції фундаментів Софійського собору", – пояснює археолог.

Втім, за словами Вадима Кириленка, заступника директора нацзаповідника "Софія Київська", ведеться постійний моніторинг стану самої території, і за останні півроку жодного просідання або провалу не було. "За тисячу років на території заповідника була споруджена не одна підземна споруда – льохи і різні сховища. І ми можемо самі не знати про розташування всіх. Періодично щось просідає, але ми постійно стежимо за територією, використовуючи схеми і георадарний метод. Причин для занепокоєння немає", – запевняє Кириленко.

До слова, в минулому році територія нацзаповідника вже страждала від провалу. Тоді, на початку вересня, в сорока метрах від Софійського собору утворилася яма діаметром 3 метри і глибиною в 2,5 метри. "Завалився старий льох, який був давно досліджений. Ми його законсервували", – пояснив Кириленко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення