Більше половини росіян позитивно оцінили роль Сталіна в історії

 Дождь

Більше половини (54%) громадян Росії вважають, що Йосип Сталін зіграв позитивну роль в історії країни. Про це йдеться у результатах дослідження «Левада-центру», повідомляє в п'ятницю, 25 березня, газета «Ведомости»

Приблизно стільки ж опитаних вважають Сталіна мудрим керівником, який привів Радянський союз до процвітання. При цьому більшість респондентів (60%) не хотіли б жити при такому главі держави. Однак число таких людей скорочується: у 2008 році їх було 74%. У той же час дві третини учасників опитування вважають Сталіна тираном, винним у знищенні мільйонів невинних людей, хоча 23% з них визнаються в позитивних почуттях до нього.

Близько половини опитаних вважають сталінські репресії злочином, але все більше тих, хто вважає, що в них була політична необхідність. Видання зазначає, що позитивне ставлення до Сталіна в соцопитуваннях стало переважати над негативним у березні 2014 року.

«Сталін, на думку росіян, був придатною фігурою для керівництва країною під час війни, в критичний час, коли була потрібна жорстка рука. І зараз він більш підходяща фігура. При цьому жити б в такі часи росіяни не хотіли б», — відзначає заступник директора «Левада-центру» Олексій Гражданкін.

За його словами, зміна сприйняття Сталіна пов'язана з тим, наскільки його стиль керівництва відповідає нинішній епосі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення