Біологи: хижа рослина мухоловка вміє рахувати

 Газета.Ru

Група німецьких учених під керівництвом Райнера Гедриха виявила у рослини венерина мухоловка (Dionaea muscipula) вміння рахувати. До сенсаційної заяви біологи прийшли після спостережень за тим, як рослина ловить і з'їдає жертву. Повний текст дослідження наводиться в журналі Current Biology.

В ході експерименту дослідники з Вюрцбурзького університету прикріпили до рослині кілька електродів, що дозволяють детальніше дослідити активність мухоловки при затриманні жертви.

У якості «легкої здобичі» біологи випускали з банки цвіркунів і спостерігали, як рослина буде на них реагувати. З'ясувалося, що за рахунок особливо чутливих волосків венерина мухоловка фіксує, скільки разів жертва стосується її поверхні.

Автори дослідження стверджують: розумна рослина вичікує в середньому два дотики протягом 20 секунд і тільки потім закриває пастку.

Після упіймання жертви організм «хижака» починає виділяти особливі кислоти і ферменти, необхідні для переварювання їжі. Вміння рахувати допомагає мухоловці економно витрачати сили і не витрачати енергію на марне закривання пастки.

Німецькі біологи продовжують досліджувати венерину мухоловку. В даний час вони намагаються розшифрувати геном рослини, щоб найбільш повно описати його еволюційний розвиток і зрозуміти, чому вона живиться комахами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення