Бізнес продовжує чинити супротив "дебільним рішенням в економіці, які наплодив Гетьманцев і Ко" (відео)

Український бізнес, який ще 16 травня звернувся до Володимира Зеленського із вимогою негайно усунути Данила Гетьманцева від впливу на українську економіку, не перестає робити спроби достукатись до президента України. Аби бути почутими, підприємці записують відеозвернення до голови держави і викладають їх у соцмережі.

Відомі економісти у зверненнях до Офісу Президента пропонують свою аналітику для втілення реформ. Зокрема, Андрій Длігач наголошує, що Україну треба будувати як найвільнішу країну для ведення бізнесу. Для цього необхідні ліберальні економічні реформи податкової системи, тотальна дерегуляція, приватизація і зменшення частки держави в економіці.

У свою чергу Гетьманцев робить спроби утриматись на своїх посадах - секретаря Національної ради Відновлення України і голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Гетьманцев формує пул блогерів, які його підтримають публічно. Поки що його переважно посилають на х*р", - повідомив політолог Юрій Романенко, посилаючись на джерела в Офісі Президента.

Цікаво, що ще 7 січня Романенко звернув увагу ОП на Казахстан, де 2 січня почались протести через ціну на газ.

"Саме час скасовувати дебільні рішення в економіці, яких наплодив Гетьманцев із компанією. Бо в економіці у нас ситуація у рази гірша, ніж у Казахстані. Потрібно бити у всі дзвони та готувати країну до оборони. Вводити надзвичайний стан в енергетиці. І викидати пачками весь зброд, яким президент оточив себе. Тож уважно дивіться на Банковій за Казахстаном. Ми наступні", - попереджав тоді політолог.

Професор з економіки і підприємець Андрій Длігач наголошує, що економічні підходи Гетьманцева тягнуть народ України у жебрацтво. Підприємці не вірять в майбутнє економіки України, адже сьогодні за її відновлення відповідає людина, яка її ж і знищує.

"Ми не хочемо, хоча мусимо переносити через такі дії представників влади наші виробництва і інвестиційні проекти в інші країни. І мова йде вже про 12,5% підприємств", - каже Длігач.

За його словами, альтернатива економічним підходам Гетьманцева - це ліберальна економіка навіть за умов мілітаризації, це інноваційне економічне зростання, і це вже було затверджено урядом як Національна економічна стратегія.

Як відомо, оточення президента на нещодавній зустрічі з бізнесом недвозначно затякнуло, що Гетьманцев - член їхньої команди і вони його "не здадуть". Утім, бізнес не сприймає аргументи, що Гетьманцев - "гарний хлопець", який веде правильну політику, треба лише потерпіти до закінчення війни.

Адже крім того, що багато бізнесменів несуть прямі та дуже тяжкі витрати та воюють, як і тисячі їхніх працівників, у війні знищуються активи бізнесу. Дехто зазнав чималих втрат за свою проукраїнську позицію. Тому реакція на заяви Гетьманцева про необхідність збільшити податки для постраждалого від війни бізнесу є справедливо злою. Паралельно з цим керівництво митниці вдвічі підвищує собі зарплати, бо ж черги розтягнулися на кілометри, відповідно і робочий день збільшився.

"Володимире Олександровичу, це ми члени вашої команди. Підприємці, хто з перших днів широкомасштабної війни - а багато хто і раніше - підтримують ЗСУ і ТрО", - наголосив Длігач.

Длігач звернувся до голови держави із закликами:

  1. Підтримати побудову в Україні найвільнішої країни для ведення бізнесу і самореалізації людини. В тому числі — проведення ліберальних економічних реформ податкової системи, тотальної дерегуляції, приватизації і зменшення частки держави в економіці. Сильна інноваційна економіка - це сильна армія і безпека держави.
  2. Замінити пана Гетманцева в прийнятті економічних рішень. Чіткі аргументи, економічну аналітику ми постійно викладаємо і додаємо до наших звернень. Готові на постійній основі спільно із вашою економічною командою працювати над розробкою і втіленням економічних політик.
  3. Перезавантажити роботу Національної ради відновлення і Модернізації, включивши до неї міжнародних донорів, експертів з бізнесу і аналітичних центрів на рівних засадах з представниками держави, визначити Візію України і на цій основі скоригувати роботу груп.

Як відомо, колективне звернення до голови держави підписали провідні бізнес-асоціації України та тисячі людей, серед яких - засновники, власники та керівники бізнесу різного рівня, ФОПи, приватні підприємці, студенти. Лише за два дні за відставку Гетьманцева підписались понад 10 тисяч людей. Збір підписів за відставку Гетьманцева триває.

Раніше відомий економіст Ярослав Романчук заявив, що якщо Україна продовжуватиме політику Гетьманцева, то державі взагалі загрожуватиме дефолт.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення