Бюджетників відправляють у відпустку за свій рахунок: спливли обурливі деталі карантину в Україні

В Україні вчителів та працівників бюджетної сфери змушують оформлювати відпустки за свій рахунок на період карантину або зовсім звільняють, оскільки уряд поки ніяк не захистив права працюючих осіб в особливий період.

Про це розповів народний депутат фракції "Слуга народу" Роман Грищук у себе в Facebook.

За його словами, в Україні, зокрема, діє пункт 77 Інструкції про порядок нарахування заробітної плати працівникам освіти, згідно з яким учитель може розраховувати на оплату, якщо виконує організаційно-педагогічну роботу. Якщо такої роботи немає, час простою оплачується в розмірі, визначеному Кодексом законів про працю.

Він зазначив, що для інших працівників навчальної сфери така норма не працює, тому формально вони не захищені в умовах карантину. За словами депутата, тому вихователі в дитсадках змушені приходити на роботу, і перебувати там, щоб зарахувати робочий день.

У той же час журналіст Олександр Крамаренко зазначив, що для працівників держадміністрацій не передбачений віддалений доступ роботи - їх змушують або перебувати на роботі, або писати заяву на відпустку за свій рахунок. При цьому згідно зі ст. 113 Кодексу законів про працю час простою в таких обставинах має оплачуватися не нижче двох третин тарифної ставки від встановленого окладу, але в жодному навчальному закладі країни, за даними журналіста, режим простою введено не було.

Слід зазначити, що в Кабінеті міністрів вже зареєстрований проект постанови про захист прав працівників бюджетної сфери, його обговорення заплановано на середу, 25 березня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення