Бої на Донбасі посиляться: розвідники зі США назвали наслідки вбивства Мотороли

 Апостроф

У Stratfor вважають, що бойовики захочуть помститися за загибель свого ватажка

Громадянин РФ Арсен (Моторола) Павлов, командир бандформування ДНР "Спарта", був убитий 16 жовтня, в під'їзді власного будинку, внаслідок підриву саморобного вибухового пристрою. У результаті інциденту також загинув його охоронець. Лідери бойовиків вже пообіцяли помститися за смерть Мотороли. На думку фахівців приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, ліквідація Арсена Павлова зумовить посилення бойових дій на Донбасі.

Поки незрозуміло, хто стоїть за загибеллю Павлова, — наявні на цей рахунок чутки не підтвердилися. Зокрема, ватажок так званої ДНР Олександр Захарченко звинуватив у вбивстві Мотороли українську сторону. Але Київ заперечує свою причетність, пояснюючи, що вбивство Арсена Павлова як ключового свідка і винуватця військових злочинів суперечило б інтересам України, оскільки показання Мотороли були б дуже цінні для підтвердження ролі Росії в організації сепаратистського руху.

Ще одна версія полягає в тому, що напад є результатом внутрішньої боротьби між різними сепаратистськими таборами. На думку українського волонтера Романа Доника, Павлов, можливо, був убитий за наказом іншого бойовика, відомого як "Абхаз" (ватажок так званої 15-ї інтернаціональної бригади "п'ятнашки"). Причиною вбивства нібито стали образи, які дружина Арсена Павлова, Олена Коленкіна, допустила на адресу народу Абхазії.

На думку фахівців Stratfor, Україна, безумовно, зацікавлена в ліквідації таких одіозних особистостей, як Арсен Павлов. І хоча місця, де живуть лідери бойовиків, ретельно охороняються, українські агенти в принципі здатні здійснити таку операцію. З іншого боку, на підтвердження версії про внутрішні розбірки з'явилися повідомлення про посилення суперництва між різними групами бойовиків у Луганську і Донецьку. Також можливо, що російських агентів розлютила критика Арсена Павлова на адресу Москви за те, що вона не бажає приєднувати Донбас.

У будь-якому випадку, операція з ліквідації Мотороли була складною. Вона вимагала гарного знання будинку, в якому проживав Павлов, а також його розпорядку дня. Саморобний вибуховий пристрій було майже напевно приведено в дію дистанційно. Виготовити такий пристрій, а також здійснити спостереження та ефективну нейтралізацію ватажка "Спарти" не було легким завданням, але його виконали на дуже високому рівні. Інші лідери бойовиків вже пообіцяли помститися за вбивство Мотороли (ватажок іншого бандформування "Сомалі" - Гіві пообіцяв "рівняти українські міста із землею"). Тому ліквідація Арсена Павлова може спричинити ескалацію бойових дій на Донбасі, і процес виконання Мінських угод так і не набере обертів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення