Болюче питання: хто відповідає за сексуальні злочини на війні

 Канал 24

Проблема зґвалтування є актуальною не лише в часи війни, а й за будь-яких умов та обставин. Проте в зоні бойових дій контролювати подібні випадки куди важче.

Про неприпустимість сексуальних злочинів розповіла Громадському Мадлен Різ, яка очолює Міжнародну лігу жінок за мир та свободу – найстарішу у світі жіночу миротворчу організацію. Це другий приїзд Різ в Україну – перший візит датується 2014 роком.

На її думку, відповідальність за подібні злочини несуть персонально командири.

"Український уряд та керівники недержавних програм мають взяти на себе відповідальність і бути впевненими, що армія не вчиняє таких злочинів, не примушує жінок платити за будь-що сексом — за гроші, за молоко, за їжу, необхідні для виживання. Це кримінальний злочин, і злочин дуже важкий, який має каратися законом. Тому основне, що має зробити уряд — це навчати військових. Щоб вони розуміли: подібні дії завершаться слідством та в разі доведення провини — ув’язненням. Командири мають бути поінформовані, що це їхня персональна відповідальність. І цей принцип — базовий у роботі з запобігання сексуальному насильству з боку військових... Ніхто не питатиме в чоловіка: "У що ти був одягнений, коли тебе зґвалтували?". Ніхто не спитає: "Ти був напідпитку коли це сталося?". Ми наголошуємо, що зґвалтування — це завжди про владу. Це про демонстрацію влади над особою", – розповіла Різ.

Читайте також: Катування і зґвалтування на Донбасі: ООН опублікувала факти

За її словами, гроші потрібно витрачати на реальне відновлення та розвиток України не лише в економічному плані, а й на підняття самосвідомості кожного громадянина.

Особливо в часи війни та кризи, коли будь-хто, незгідний з думкою провладних сил, може злегка стати "зрадником".

"Тепер зґвалтування під час війни визнано злочином проти людяності та розглядається як спосіб катувань, що є вкрай важливо. І, за певних обставин, воно визнається складовою геноциду", – додала вона, згадуючи про "боснійський кейс".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення