Британія не має наміру починати вихід з ЄС цього року

 BBC Україна

Великобританія не буде в цьому році активувати статтю 50 Лісабонського договору, яка офіційно запускає процес виходу країни з Європейського союзу і визначає правила цього виходу. Про це у Високому суді заявив юрист уряду країни Джейсон Коппел.

Фактично це означає, що Британія не має наміру починати формальний вихід з ЄС цього року.

Раніше прем'єр-міністр країни Тереза Мей заявила, що стаття 50 Лісабонського договору не повинна бути задіяна в цьому році.

Поки ця стаття не було застосовано жодного разу. Раніше деякі прихильники виходу Британії з ЄС заявляли, що негайно почати юридичний процес виходу не обов'язково, і пропонували перед цим провести неформальні дискусії з іншими членами ЄС і Єврокомісією, щоб врегулювати основні питання і погодити часові рамки.

Представники ЄС попереджали, що не будуть вести які-небудь переговори з Лондоном на цю тему до тих пір, поки Великобританією не буде введена в дію стаття 50 Лісабонського договору.

У Британії також звучали заяви про те, що стаття 50 не повинна бути задіяна до президентських виборів у Франції та парламентських виборів у Німеччині (обидва голосування повинні пройти наступного року), щоб "брексит" не ставав темою передвиборної агітації в цих країнах.

Британія може формально запустити дію 50-ї статті, оголосивши про це або у письмовій формі або усно.

При цьому немає повної ясності з приводу того, чи може прем'єр-міністр зробити це самостійно, або ж подібне рішення повинне прийматися парламентом країни.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення