Британського мільярдера підозрюють у зв'язках з розвідкою РФ

 СЕГОДНЯ

Крістофера Чандлера, який є засновником дослідного центру Legatum Institute, запідозрили в зв'язках з російською розвідкою. Про це повідомив депутат парламенту Великої Британії, представник Консервативної партії Роберт Сілі, пише DW.

Виступаючи в палаті громад, Сілі зазначив, що Чандлер був "об'єктом інтересу" французької розвідки з 2002 року. У документах також фігурує його брат. У файлі щодо Крістофера Чандлера служба безпеки Монако зробила позначку "контррозвідка", зазначив Сілі. Документи, за його словами, мають відношення до національної безпеки і відмивання грошей.

За словами депутата, дані підтвердили джерела у французькій розвідці, а також їх британські та американські колеги. У самому Legatum Institute звинувачення назвали "повним нонсенсом".

У компанії заявили, що Чандлер ніколи не був пов'язаний з російською розвідкою або з російською державою: ні Крістоферу Чандлеру, ні будь-кому ще в дослідницькому центрі невідомо про подібне розслідування французької розвідки. Звинувачення Сілі в центрі назвали "повною нісенітницею". Legatum Institute – досить впливова організація, раніше вона виступала за Brexit. Чандлер є громадянином Мальти.

Заснувавши інвестиційну компанію Sovereign Asset Management, брати Крістофер і Річард Чандлер в середині 1990-х років вклалися в "Газпром". На початку 2000-х Forbes називав їх компанію третім за розміром акціонером "Газпрому" з близько 5 відсотками акцій.

2004 року, заявивши, що вони високо оцінюють зусилля Олексія Міллера щодо підвищення ефективності "Газпрому", Чандлер стали позбуватися від акцій компанії.

Нагадаємо, 5 березня поліція британського міста Солсбері оголосила про те, що поруч з одним з міських торгових центрів через взаємодію з невідомою небезпечною речовиною серйозно постраждали дві особи. Пізніше з'ясувалося, що це був екс-полковник ГРУ Сергій Скрипаль, який працював на британську розвідку, і його дочка Юлія. Постраждалі перебували в критичному стані, однак 29 березня Юлія вийшла з коми і почала розмовляти, а 30-го – пити і самостійно приймати їжу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення