Частина жителів Кінбурнського півострова виступили проти розширення меж Очаківської громади (фото, відео)

Частина жителів села Покровки виступила проти розширення меж територіальної громади. З їх слів, це спровокує забудову базами відпочинку, що вплине на природу півострова. Про це повідомляє "Суспільне Миколаїв".

Жителі сіл Покровка, Василівка та Покровське, що на Кінбурнському півострові, протестують проти затвердження генерального плану розширення меж Очаківської міської територіальної громади. Туди має увійти частина територій Регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" та Національного природного парку "Білобережжя Святослава".

Зі слів жителя села Покровка Сергія Білякова, на першому етапі землі сільгоспризначення вводять у межі села без зміни їх призначення.

"Як тільки вони (землі – ред.) увійшли до територій села, їх розпродають, розділяють. Потім нові власники заливають фундамент і суд за законом переводить землі з сільськогосподарських у господарські", – сказав Сергій Біляков.

Межі села Покровка за новим генеральним планом мають розширити у 3,3 рази, а межі села Василівка, що розташоване на Дніпро-Бузькому лимані, у 7,3 рази.

"Потреби в такому розширені немає, бо у селі Покровка живе лише трохи понад 100 людей, а новий генеральний план розширення меж має низку порушень", – розказав старший науковий співробітник Регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" Костянтин Редінов.

З його слів, порушено закон про природно-заповідний фонд.

"Не врахували територію, за рахунок якої мають розширюватися межі, вона входить до Смарагдових об’єктів Європи. Також вона входить до території Регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" та Національного природного парку "Білобережжя Святослава". Також це частина Рамсарських угідь, Ягорлицька затока. Всі ці моменти не враховані в генплані. Тут зростають багато видів рослин червонокнижних, зокрема орхідне поле. Якщо його знищити, це завдасть мільйонні збитки. Тут є червонокнижні види птахів, комахи, сліпаки", – розповів Костянтин Редінов.

Зі слів місцевої жительки Олени Калініної, цей проєкт занадто швидко підготували.

"Хоча б якусь оцінку впливу вони робили? Для села нічого немає: ні вуличного освітлення, проблему зі сміттям не вирішать ніяк. Якщо тут почнуть будувати, будуть проблеми з водою, якість її погіршиться точно, водовідведення тут немає. Зараз вже є проблеми з електрикою, а що тоді буде?", – сказала Олена Калініна.

Генеральний план територій, який розроблений колишньою Покровською сільською радою, прокуратура оскаржила в суді.

Зі слів голови Очаківської міської територіальної громади Сергія Бичкова, межі, які були встановлені раніше скасували. Станом на 18 серпня, триває робота над новою документацією.

"Без меж, без рекреаційної зони, без генерального плану Кінбурську косу розвивати неможливо. Потягнуться нескінчені суди: то ми те не так зробили, то те не так. Ми чітко маємо розуміти, що може робити наша міська ради та що не може. Зараз вже є проблеми у місцевих жителів, які отримали земельні наділи від колишньої сільської ради, але ми налаштовані зберегти ті 90 ділянок, які були виділені людям. Тут хоч якісь акти на землю має лише Лісгосп, а парки, заповідники своїх меж не знають", – сказав Сергій Бичков.

Актів на землю у Національного природного парку "Білобережжя Святослава" немає, проте межі парку там знають.

"У нас є проєкт організації території, де є вся картографія. Вона розроблена, але зрозуміло, остаточна крапка буде поставлена, коли всі відомості будуть внесені до державного геокадастру. На сьогодні (станом на 18 серпня – ред.), ця територія згідно з законом перебуває під охороною парку", – розповів виконуючий обов'язки директора Національного природного парку "Білобережжя Святослава" Юрій Козловський.

Зі слів юриста Дмитра Слободянюка, генеральний план розширення меж громади має розроблятись у межах повноважень органу місцевого самоврядування та з урахуванням усіх законних процедур.

"Будь-яке оформлення будь-яких документів, у тому числі і розробка, і затвердження генерального плану, воно має відбуватись в межах законодавства. Якщо процедурно порушуються якісь норми права, то всю цю ситуацію органи прокуратури зможуть "відкатувати" назад, визнаючи відповідні рішення, дії та документи, які приймалися, не дійсними", – розказав Дмитро Слободянюк.

Фінальні обговорення щодо генерального розширення меж громади відбудуться 30 серпня 2021 року в місті Очаків.

Крім того, в селі Покровка, розташованому на Кінбурнському півострові Очаківської міської територіальної громади, ініціативна група з-поміж місцевих жителів виступає проти трансформації поштового відділення акціонерного товариства "Укрпошта" в пересувне.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення