Чехія планує ввести спрощену схему працевлаштування для українських медиків

З січня 2017 року до Чехії щомісяця могли б приїжджати на роботу десятки українських лікарів та медсестер. Спрощену схему працевлаштування для фахівців з України передбачає новий законопроект чеського МОЗ. Тим самим влада планує вирішити проблему нестачі в країні медичного персоналу. Про це розповідає інтернет-видання Винегрет

«На початку листопада законопроект буде представлений на розгляд уряду. У разі затвердження він може бути реалізований миттєво», — заявив представник міністерства охорони здоров'я Ладислав Штіх.

Сьогодні в Чехії не вистачає приблизно тисячі лікарів і декількох тисяч медсестер. Через нестачу персоналу багато лікарень змушені скорочувати кількість ліжко-місць. Особливо гостро відчувається дефіцит фахівців в регіонах, але і в Празі ця проблема актуальна. Тільки в лікарні Мотол не вистачає 90 медсестер.

Згідно законопроекту, заяви на отримання дозволу на роботу і проживання в країні від українських медиків будуть розглядатися в першу чергу. Раніше чеська влада вже затвердила подібну програму для працівників середньої кваліфікації, в чиїх послугах гостро потребують місцеві підприємства.

«Ми маємо позитивний досвід з працівниками з України. У них є бажання працювати тут і прагнення швидко вивчити мову», — розповів порталу iDNES голова обласної лікарні в Карлових Варах Йозеф Марц.

Проти законопроекту виступає Чеська лікарська палата. За словами її керівника Мілана Кубека, такі програми, як правило, не дають очікуваного ефекту. На його думку, проблему нестачі кадрів у лікарнях можна вирішити підвищенням зарплати чеським лікарям і мінімізацією понаднормової роботи персоналу.

У клініках Чехії вже працює значна кількість іноземців. В основному, це медпрацівники зі Словаччини, але є також фахівці з України та Росії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення