Через спалах COVID-19 у Японії на 16% зросла кількість самогубств

 УНН

Перша хвиля епідемії COVID-19 зменшила кількість самогубств в Японії на 14%, а друга хвиля, що почалася восени, навпаки, збільшила її на 16%, пишуть вчені в науковому журналі Nature.

"Епідемія COVID-19 торкнулася всіх аспектів життя японського суспільства. Протягом дев’яти місяців після офіційного початку пандемії зростав рівень безробіття, а страх і тривога стали частиною повсякденного життя всіх японців. Ці фактори можуть пояснити, чому за другу хвилю пандемії самогубств стало більше", — пишуть дослідники.

Пандемія коронавірусної інфекції серйозно впливає на різні аспекти життя планети. Наприклад, через неї зменшилися обсяги промислового виробництва і дорожнього руху, в результаті чого знизився обсяг викидів парникових газів. Крім того, американці стали частіше страждати важкими залежностями.

У новому дослідженні соціологи під керівництвом наукового співробітника Міського інституту геронтології Токіо Сьохея Окамото простежили, як пандемія COVID-19 вплинула на частоту суїцидів у Японії. Ця країна знаходиться на сьомому місці в світі за частотою скоєння самогубств. Уряд Японії постійно стежить за суїцидальними настроями і намагається їм запобігти.

Вчені скористалися даними, які японські соціальні служби збирали в ході першої та другої хвиль пандемії, а також за аналогічні періоди часу в проміжку між 2016 і 2019 роками. Їх цікавило, як на пандемію і пов’язані з нею обмеження і безробіття відреагували найвразливіші верстви населення, в тому числі чоловіки середнього віку, а також ті люди, які раніше скоювали найменше самогубств.

Аналіз показав, що в першу хвилю японське суспільство реагувало на пандемію зовсім не так, як у другу. Несподівано для вчених, навесні 2020 року суїцидів в Японії стало менше: їхня кількість у порівнянні з середніми показниками минулих чотирьох років зменшилася на 14%.

А ось влітку і восени того ж року цей показник збільшився на 16%. В основному це торкнулося жителів невеликих населених пунктів, жінок і підлітків, які раніше здійснювали самогубства дуже рідко.

Чому сталося саме так, дослідники поки не можуть точно сказати. Однак вони припускають, що у цих тенденцій є і соціальні, і економічні причини: зростання рівня безробіття, а також закриття шкіл і соціальне дистанціювання. Окамото і його колеги сподіваються, що зможуть з’ясувати ці причини в подальшому і придумають, як не дати кількості суїцидів збільшуватися надалі.

Відзначимо, згідно зі статистикою ВООЗ, у Японії 309 214 випадків захворювання, 4 315 людей загинули. Через різке погіршення ситуації з COVID-19 Японія повністю заборонить в’їзд іноземців в країну через COVID-19.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення