Через відсутність вакцини помирає маленька дитина на Львівщині

 ТСН

У Львівській області восьмирічний хлопчик захворів на правець та і в ніч з суботи, 27 серпня на неділю 28 серпня потрапив в реанімацію обласної лікарні ОХМАТДИТ.

Рідні Матвія довго не підозрювали, що дитина інфікована, і до медиків звернулися, коли у хлопчика почалися судоми, передає ТСН.

Під стінами реанімації чергує бабуся. Вона зараз виховує онука, адже батько з сім'єю не живе, а мати поїхала на заробітки за кордон. Кілька тижнів тому бабуся з онуком поїхали на відпочинок у село. Там у саду Матвій поранив ногу.

"У нього почалися судоми. Я не могла зрозуміти, в чому справа, тому що пальчик практично зажив, відкритої рани не було. Я не знала, в чому причина. У мене п'ять дітей, розумієте, і з таким я не стикалася ніколи", - говорить Марія Кобрин

Хвороба розвивалася стрімко, і в лікарню дитину привезли вже в дуже важкому стані. Медики діагностували правець.

"Стан дитини погіршувався фактично щогодини з наростанням анабиологического дефіциту. Дитина не реагувала адекватно на світло. У дитини був виражений тонус м'язів нижніх кінцівок, спини. Дитина вигинався дугою", - розповіла черговий лікар Віра Приймакова.

Зараз Матвій в реанімації. Він підключений до апарату штучного дихання і знаходиться в кризовому стані. Лікарі роблять все можливе, але рахунок вже йде на годинник.

Медики просять людей допомогти з пошуком необхідних препаратів. Кілька ампул спішно зібрали по всій країні. Їх доставили санавіацією. Але цього для порятунку хлопчика мало

Сироватки потрібно 15 тисяч міжнародних одиниць на одне введення. Тобто йому треба відразу 5 ампул. Те, що мали, ми ввели, а далі по ситуації – ми не маємо тої вакцини. Ще використовується в тій ситуації протиправцевий імуноглобулін, якого у нас в Україні немає. Його привозять з-за кордону", - пояснив заступник головного лікаря Олександр Бурда.

Медики відзначають, що для глобального виправлення ситуації з випадками захворювання на правець необхідні щеплення. "За підсумками 2015 року зареєстровано написаних 2437 відмов від профілактичних щеплень. Але в цілому, якщо брати дітей до одного року, щеплені в плановому порядку проти кашлюку, дифтерії і правця за підсумками 2015 року лише 24% дітей", - зізналася головний епідеміолог ДОЗ Львівської облдержадміністрації Наталія Тімко.

За словами Тимко, останній раз захворювання цією хворобою у Львівській області було зафіксовано дев'ять років тому

Нагадаємо, що, наприклад, гроші на вакцінацію від туберкулеза, розкрадані

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення