Чим запам'ятався Аваков на посаді очільника МВС: біографія та скандали

13 липня Україну вразила новина про відставку Арсена Авакова. Він займав цю посаду шість років. Ексміністр МВС отримував як негативні, так і позитивні оцінки. Він є одним з найвідоміших українських політиків.

15 липня Верховна Рада проголосувала за відставку Авакова. Володимир Зеленський запропонував кандидатуру голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського на посаду міністра МВС. Про це повідомляє Уніан.

Біографія Арсена Авакова

Майбутній політик народився в Баку в 1964 році в родині військового. У 1988-му закінчив Харківський політехнічний університет за спеціальністю інженера. Потім працював у банках і охороні. У 2002 році став членом Харківської міської ради.

У 2004 році під час президентських виборів став заступником керівника Харківського штабу Віктора Ющенка. Трохи пізніше був призначений головою Харківської обласної державної адміністрації.

5 лютого 2010 року Аваков був відсторонений з посади голови облради. Сам Аваков вважав це рішення незаконним. Восени того ж року став депутатом облради від партії "Батьківщина". 27 лютого 2014 року призначений міністром внутрішніх справ України в уряді Арсенія Яценюка.

Арсен Аваков - цікаві факти і скандали

  • Аваков має звання заслуженого економіста України. Автор 12 наукових публікацій та однієї монографії.
  • У 2014 році Харківський голова Геннадій Кернес звинуватив Авакова у скоєному на нього замаху. У відповідь на це Арсен сказав: "Чоловікові потрібно лікуватися. І я маю на увазі перш за все душевну хворобу".
  • Аваков є одним з найбагатших громадян України.
  • Син міністра МВС Олександр Аваков був фігурантом корупційного скандалу. Він був затриманий за підозрою в розтраті 14,5 млн гривень бюджетних коштів. У 2018 році справу було закрито.
  • Брав участь у розслідуванні справи вбивства журналіста Павла Шеремета. Висунув звинувачення кільком особам, які були пов'язані з протидією агресії РФ на Донбасі. Пізніше підозрюваних звільнили.
  • Аваков називає себе "російськомовним націоналістом" і виступає за створення "нашої російської мови" для контрпропаганди проти режиму Путіна. Він також вважає, що у Росії немає монополії на використання російської мови.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення