Чого боявся СРСР: розкриті нові подробиці вбивства Кеннеді

 Обозреватель

Національний архів США за розпорядженням президента Дональда Трампа опублікував майже 3 тисячі документів про вбивство президента Джона Кеннеді в 1963 році.

В цілому 2891 матеріал доступний на сайті агентства.

Трамп аргументував своє рішення тим, що суспільство заслуговує найповнішої інформації про вбивство. Однак з міркувань національної безпеки глава США доручив внести правки в певні файли, "що необхідно для того, щоб уникнути шкоди військовій обороні, розвідувальним операціям, правоохоронним органам або зовнішній політиці".

Очікується, що ще кілька тисяч документів будуть опубліковані до кінця квітня 2018 року.

При цьому в розсекречених матеріалах виявили значний "радянський слід" у справі про вбивство 35-го президента США.

Як повідомляє "РІА Новини", в одному з документів розповідається, що Лі Харві Освальд, який вважається вбивцею Кеннеді, за два місяці до злочину під час візиту в Мехіко спілкувався з радянським дипломатом, який, за даними американської розвідки, був співробітником КДБ.

"Згідно з перехопленим дзвінком із Мехіко, Лі Освальд 28 вересня 1963 був у радянському посольстві і говорив з консулом Валерієм Володимировичем Костіковим. Про це стало відомо, коли Освальд подзвонив у радянське посольство першого жовтня і ламаною російською назвався по імені, заявив про вищевказану зустріч і запитав охоронця, який відповів на дзвінок, чи було щось нове "щодо телеграми до Вашингтона". Охоронець перевірив і сказав Освальду, що запит відправлено, але нічого ще не отримано", - сказано в матеріалі.

Згідно з матеріалами розвідки, телефони радянського посольства в Мехіко в той період прослуховувалися американськими спецслужбами. Припущень про те, що Освальд був якось пов'язаний з Комітетом держбезпеки або КДБ був причетний до вбивства Кеннеді, у документі немає.

Версія про "радянський слід" у вбивстві Кеннеді розглядалася американською владою поряд з безліччю інших, але, згідно з офіційними документами, не знайшла підтвердження.

Крім того, в розсекреченому документі ФБР від 1966 року йдеться, що керівництво СРСР вважало вбивство Кеннеді змовою, не виключаючи причетність тодішнього віце-президента Ліндона Джонсона.

За даними джерела ФБР у резидентурі КДБ у Нью-Йорку, в 1965 році радянські розвідники отримали завдання розробляти інформацію про Джонсона, його особистість, біографію, особистих друзів, сім'ї і про всіх, хто його підтримує.

"Наше джерело додало, що в інструкціях із Москви говорилося, що "наразі" КДБ володіє даними, які нібито показують, що президент Джонсон був відповідальний за вбивство покійного президента Джона Кеннеді. Штаб-квартира КГБ дала зрозуміти, що в світлі цієї інформації радянському уряду було необхідно знати про те, які особисті стосунки президента Джонсона з сім'єю Кеннеді, особливо президента Джонсона з (братами президента - ред.) Робертом і Тедом Кеннеді", - йдеться в документі Бюро, підписаному його тодішнім директором Едгаром Гувером.

Інше джерело, яке перебувало в СРСР, сказало ФБР ще в 1963 році, що керівництво Комуністичної партії Радянського Союзу вважало вбивство результатом внутрішньої змови в США.

"Відповідно до нашого джерела, офіційні особи КПРС вважали, що мала місце добре організована змова з боку "ультраправих" у США, щоб влаштувати "переворот". Схоже, що вони були переконані, що вбивство не було справою однієї людини, але стало результатом ретельно спланованої кампанії, в якій грали роль кілька людей", - йдеться в документі.

Відзначається, що в Москві допускали, що змовники розраховували зіграти на антикомуністичних почуттях у США, щоб потім використовувати це для припинення переговорів із Радянським Союзом, напасти на Кубу і потім влаштувати війну.

"Радянські офіційні особи боялися, що під час відсутності лідера якийсь безвідповідальний генерал у США може запустити ракету в бік Радянського Союзу. Крім того, радянські офіційні особи вважали, що лише схиблені могли вважати відповідальними за вбивство "ліві" сили, тобто Комуністичну партію США...", - йдеться в доповіді.

Також із розсекречених документів стало відомо, що провінційна британська газета Cambridge News за 25 хвилин до вбивства Кеннеді отримала інформацію про "великі новини" зі США.

У доповідній записці заступника директора ФБР Джеймса Енглтон на ім'я глави відомства сказано, що британська служба безпеки (MI-5) повідомила, що тоді репортерові газети зателефонував невідомий і порадив зв'язатися з американським посольством у Лондоні "в зв'язку з якимись важливими звістками".

35-й президент США Джон Кеннеді був убитий пострілом у голову 22 листопада 1963 року в Далласі, коли їхав зі своєю дружиною Жаклін по Елм-Стріт. Слідство прийшло до висновку, що вбивство було скоєно злочинцем-одинаком Лі Харві Освальдом, проте ця версія ставиться під сумнів у суспільстві.

Сам Освальд, заарештований за підозрою у вбивстві, був застрелений через два дні в поліцейській дільниці жителем Далласа Джеком Рубі, який також згодом помер у в'язниці.

Як відомо, в 1992 році Конгрес США прийняв закон про те, що матеріали щодо вбивства Кеннеді можуть бути розсекречені через 25 років - 26 жовтня 2017. Деякі документи були додані до цього архіву через десятиліття після вбивства президента.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення