Чоловік не вбиває жінок - російський військовий журналіст щодо суду над Савченко

 Эхо Москвы

У двохтисячному, під час другого штурму Грозного, на перехрестя біля кінотеатру «Юність» вискочила щільна групка чеченських жінок з білими прапорами. Була стрілянина, і вони намагалися піти з міста. Але йшли дуже щільно збитою купкою. Про це у своєму блозі написав російський військовий журналіст Аркадій Бабченко.

"Вася-швець підняв автомат. Я лівим ліктем підняв ствол в небо:

— Хай ідуть.

— Там чехи. Вони мужиків в середині ховають.

— Я знаю. Нехай ідуть. Ти ж не будеш стріляти в жінок?

Запам'яталася ще одна. В горах. Під Шаро-Аргуном. У нас там був найважчий бій. Три доби. Двадцять загиблих. Кілька десятків поранених. Ігор загинув. Вазелін. Очкастий взводний. Її двір — будинок і кілька будівель — був недалеко від наших позицій. Зранку вона виводила корів і дивилася на нас з ненавистю. Ми з Одеговым носили їй хліб. Є тоді в Чечні було нічого.

Є якісь базові, записані в геномі, на фізіологічному рівні, речі. Не можна воювати з жінками. Не можна воювати з дітьми. Не можна воювати зі старухами, людьми похилого віку, безногими, біженцями й полоненими. Чоловік не вбиває жінок. Дорослий не стріляє у дітей. Солдат не знущається над полоненими. І, трохи далі — офіцер не захоплює заручників.

У цій ситуації немає жодних реальних кроків. Виходити з пікетами та мітингами безрезультатно. Ні, треба, звичайно, але результат відомий заздалегідь. Звертатися до нього (Путіна) теж безглуздо. Там, мабуть, дійсно на генному рівні відбулися якісь зміни. Якийсь патологічний розлад. Відсутні якісь з тих базових наборів амінокислот, які є у переважної більшості особин чоловічої статі цього виду, і які служать стопором самознищення, що відповідають за виживання виду в цілому. Він, мабуть, дійсно не розуміє, що робить і абсолютно не усвідомлює наслідків. Штурмувати в'язницю — нічим і не з ким.

Україна? Так, Україна могла б діяти жорсткіше. Безумовно. Але і це все одно навряд чи вирішить питання. Я бачу лише один важіль тиску на нього.

Світове співтовариство. ООН. Конгесс. Держдеп. Меркель. Обама. Євросоюз. Банк оф Америка. Пан Гі Мун. Генерал Бридлав. НАТО, в кінці кінців. Джон Керрі сьогодні досить жорстко висловився про взяття Савченко в заручники. Мені здається, це правильний шлях. Хоча б з тієї причини, що інших хоч скільки-небудь ефективних я не бачу. Пан Обама. Пані Меркель. Панове сенатори і євродепутати. Поясніть людині. Розжуйте йому елементарні речі. Покажіть йому на пальцях, що буде те-то і те-то. Ніякої іншої мови він не розуміє.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення