Чоловік, що живе без 90% мозку, спантеличив учених

Французький чоловік, що живе відносно нормальноим і здоровим життям, незважаючи на відсутність 90% мозку, змушує вчених переглянути теорії біологічної сутності свідомості. Про це повідомляє "Гіктаймс"

Незважаючи на десятиліття досліджень, фахівці досі не можуть пояснити феномен свідомості — фундаментального способу, за допомогою якого людина співвідноситься зі світом. Нам відомо, що це "щось" формується в головному мозку, на базі нейронів. Але яким чином зберігається свідомість, якщо відсутня переважна більшість нейронів?

Вперше описаний в науковому журналі Lancet клінічний випадок вже майже десять років обговорюється в науковому співтоваристві.

На момент надходження в клініку пацієнту було 44 роки, і до того моменту він не робив томограми і не знав, що у нього практично відсутній мозок. У науковій статті не розкривається особистість пацієнта для збереження конфіденційності, але вчені пояснюють, що більшу частину свого життя він прожив цілком нормально, навіть не підозрюючи про свою особливость.

Сканування мозку чоловікові зробили практично випадково. Він прийшов в лікарню зі скаргою на слабкість в лівій нозі, але лікар направив його на томограму. Результати МРТ показали, що череп чоловіка практично повністю заповнений рідиною. Залишився тільки тонкий зовнішній шар з мозковою речовиною, а внутрішня частина мозку практично відсутня.

На ілюстрації зліва показана томограма мозку пацієнта, у якого велика частина черепа заповнена рідиною. Для порівняння, на томограмі праворуч — череп звичайного мозку без аномалій.

Вчені вважають, що мозок пацієнта повільно знищувався протягом 30 років по мірі накопичення рідини — процес, відомий як гідроцефалія (водянка головного мозку). Йому поставили такий діагноз ще в підлітковому віці і провели шунтування для відновлення руху лікворної рідини, але в 14 років шунт прибрали. З тих пір рідина в черепі накопичувалася, а мозок поступово знищувалася.

Незважаючи на це, чоловіка не визнали розумово відсталим. У нього не дуже високий IQ 75, але це не заважало йому працювати держслужбовцем, одружитися і завести двох дітей.

Коли історія незвичного пацієнта була опублікована в науковій пресі, вона відразу привернула увагу нейробіологів.

В той же час цей випадок дозволив перевірити деякі теорії про людську свідомості. У минулому вчені припускали, що свідомість може бути пов'язана з різними специфічними відділами мозку, такими як клауструм (огорожа) — тонка (товщиною близько 2 мм) нерегулярна платівка, що складається з сірої речовини і розташована під корою великих півкуль головного мозку в глибині білої речовини. Ще одна група дослідників з Прінстонського університету висувала теорію, що свідомість пов'язане із зоровою корою. Але анамнез французького пацієнта ставить під великий сумнів обидві ці теорії.

"Будь-яка теорія свідомості повинна бути у змозі пояснити, чому така людина, у якої не вистачає 90% нейронів, як і раніше, демонструє нормальну поведінку", — говорить Аксель Клиреманс (Axel Cleeremans), когнітивний психолог з Брюссельського вільного університету (Бельгія). Вчений виступив з лекцією на 20-й міжнародній конференції з вивчення свідомості в Буенос-Айресі в червні 2016 року.

"Свідомість — це неконцептуальна теорія мозку щодо самого себе, отримана через досвід — через навчання, взаємодію з самим собою, з світом і іншими людьми", — говорить Аксель Клиреманс. У своїй науковій роботі вчений пояснює, що наявність свідомості означає, що людина не просто володіє інформацією, але ще й знає про той факт, що він володіє інформацією. Іншими словами, на відміну від термометра, що показує температуру, свідома людина одночасно і знає температуру, і піклується про це знання. Клиреманс заявляє, що мозок безперервно і несвідомо навчається заново описувати власну активність самого себе, і ці звіти "самодіагностики" формують основу свідомого досвіду.

Іншими словами, в мозку зовсім немає конкретних регіонів, де "живе" свідомість.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення