Чоловік вперше зустрів гігантського кальмара і зняв його на відео

 Lenta.ru

У Японії зняли найдокладніше на сьогоднішній день відео гігантського кальмара- величезної істоти, яка майже не залишає глибини морів.

Кальмар (молода особина з довжиною тіла в 3,5 метра) приплив до пірсу на березі Тоямскої затоки, де його й зустрів дайвер. Про це повідомляє Popular Science.

Гігантські кальмари (Architeuthis dux) досягають 16 метрів в довжину і живуть в глибинах світового океану. Вони харчуються рибою і дрібними кальмарами, а погрожують їм тільки кашалоти. Трупи кальмарів багато століть викидало на берег, вони потрапляли в рибальські мережі, однак перші фотографії живих гігантів зробили лише в 2004 році.

Випробувана тоді спеціальна принада дозволила іншої групі вчених зняти кальмарів на відео в 2012 році. Однак зроблений в Тоямскій затоці відеозапис дозволив розглянути гігантського кальмара з небаченої раніше відстані. Більш того, вперше поряд з цією істотою знаходилася людина. Дайвер Акинобу Кімура ризикнув наблизитися до кальмару, навіть не знаючи, як цей великий хижак відреагує на присутність людини.

«Моя цікавість виявилося більше страху — я стрибнув у воду і підплив до нього. Кальмар зовсім не був пораненим або хворим: він викидав чорнильну рідину і намагався укласти мене в свої щупальця. Я допоміг молюскові повернутися в океан, провів його на кілька сот метрів від тієї території, де його знайшли, і кальмар зник у глибині моря», — розповів Кімура в інтерв'ю CNN.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення