"Чому не дали шанс Рябошапці?": юрист-кримінолог поставила незручне питання "Слузі народу" (відео)

Часті зміни генпрокурорів - це ніщо інше, як спосіб відвести увагу людей від тих справжніх політичних та бізнес задач, які перед ними ставить будь-яка українська влада. Про це у ефірі телеканалу ZIK сказала юрист-кримінолог, голова Центру правових та кримінологічних досліджень Анна Маляр.

"Це імітація бурхливої діяльності - з одного боку, з іншого - хтось з генпрокурорів не витримує такого насильства над собою, хтось, навпаки, швиденько кінці в воду і з посади, аби уникнути зайвих запитань. Власне, до представників "Слуги народу" в мене було одне питання - чи готові вони нарешті зламати цю порочну практику і дати генпрокурору можливість працювати встановлений законом термін. Чи навчились вони вже розбиратись в людях?", - каже юрист-кримінолог.

За 29 років незалежності, починаючи з 1991 року, у ГПУ було 21 різні очільники (генпрокурори та в.о.). Маляр констатувала: якщо кожні півроку-рік змінювати генпрокурора, то ніколи ніякої реформи прокуратури не відбудеться. Оскільки це означає, що ніхто з генпрокурорів за історію сучасної України не добув строк, на який його призначали.

"Раніше цей строк складав 5 років, тепер - 6. Цей строк, як зазначив Конституційний Суд України у своєму рішенні, є однією з гарантій незалежності генерального прокурора. Але жодна влада жодному генеральному прокурору не давала шанс на серйозні перетворення в системі, бо посада генпрокурора - це в нас політична одиниця правлячих кланів, яка повинна попри закон бути лояльною до представників влади, створювати неприємності політичним та бізнес-конкурентам влади і давати заробити впливовим сірим кардиналам в прокуратурі, які в усі часи за будь-якої влади мають посади в прокуратурі, бо гроші люблять всі - і "патріоти", і "зрадники", - наголосила Маляр.

Раніше видання "Слово і діло" опублікувало інфографіку тривалості перебування на посаді українських генпрокурорів. Працювали генеральні прокурори від тижня до чотирьох років.

За історію незалежності України найдовше "біля керма" Генеральної прокуратури затримався Михайло Потебенько – 3 роки 9 місяців і 13 днів (1 тисяча 383 дні). На другому місці – Олександр Медведько – 3 роки 5 місяців і 2 дні (1 тисяча 251 день). Це було в 2007-2010 роках, і тоді Медведько вже вдруге обіймав посаду генпрокурора. Віктор Пшонка очолював ГПУ 1 тисячу 206 днів, на два дні менше працював Юрій Луценко – попередник Рябошапки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення