Дефіцит калію та магнію в організмі: причини, наслідки

Калій та магній — найпоширеніші внутрішньоклітинні катіони. Вони беруть участь у різних метаболічних процесах, тому важливі для нормальної життєдіяльності організму. А ось дефіцит цих макроелементів призводить до різних негативних станів.

Роль калію і магнію

Роль калію і магнію

Калій бере участь у функціонуванні багатьох внутрішньоклітинних ферментів, синтезі медіаторів нервової системи, глікогену та білка, підтримує кислотно-основний та осмотичний гомеостаз. Від нього певною мірою залежать нервово-м’язова збудливість, секреція залоз травної системи, скоротлива здатність міокарда.

Дефіцит калію загрожує такими порушеннями:

  • астенія, депресія;
  • м’язова слабкість, судоми;
  • метеоризм, парез кишечника, навіть кишкова непрохідність;
  • поліурія, атонія сечового міхура;
  • периферична полінейропатія;
  • підвищена втома, погіршення концентрації уваги, занепокоєння;
  • захворювання ендокринної системи.

Але найчастіше гіпокаліємія впливає на функціональність серцево-судинної системи. Численні дослідження підтверджують: калій допомагає у лікуванні та профілактиці артеріальної гіпертензії, знижує частоту розвитку інсульту.

Магній — важливий кофактор понад 300 ферментних реакцій та регулятор обмінних процесів. Він бере участь у розслабленні м’язового волокна, знижує агрегаційну здатність тромбоцитів. Дефіцит цього макроелемента загрожує м’язовими судомами та такими неврологічними порушеннями:

  • запаморочення;
  • шум у вухах;
  • зниження гостроти зору;
  • підвищена дратівливість;
  • порушення сну;
  • депресія та ін.

Згідно з даними кількох епідеміологічних досліджень, гіпомагніємія є фактором ризику розвитку атеросклерозу коронарних судин та гострого тромбозу.

Щоб запобігти дефіциту калію та магнію в організмі, потрібно вживати багаті на них продукти. Але необхідно пам’ятати, що деякі ліпіди, білки, фосфати та кальцій можуть зменшувати їхню абсорбцію у кишечнику. Запобігти дефіциту макроелементів та усунути його допомагає відомий уже понад 60 років препарат Панангін, який виробляє відома угорська компанія «Гедеон Ріхтер».

Препарат буває трьох видів:

  1. Таблетки Панангін, що містять 140 мг магнію аспарагінату та 158 мг калію аспарагінату.
  2. Таблетки Панангін Форте, що містять 280 мг магнію аспарагінату та 316 мг калію аспарагінату.
  3. Концентрат для приготування інфузійного розчину Панангін, що містить 40 мг магнію аспарагінату та 45,2 мг калію аспарагінату в 1 мл.

Різні форми випуску та дозування дають змогу підібрати оптимальний препарат для кожного пацієнта залежно від клінічної картини.

 препарат Панангін, який виробляє Гедеон Ріхтер

Де придбати препарат?

Аптека 911 на фармакологічному ринку України вже понад 25 років і співпрацює лише з перевіреними дистриб’юторами та надійними виробниками медикаментів. Уся продукція, представлена на офіційному сайті компанії apteka911.ua, проходить трирівневу перевірку якості. В аптеці продаються лише оригінальні сертифіковані препарати, їхнє транспортування та зберігання здійснюються строго за інструкціями виробників.

У 2018 році в аптеці з’явилася послуга «Телемедицина». Тепер кожен українець, який не має можливості відвідати медичний заклад, зареєструвавшись на сайті, може проконсультуватись із кваліфікованим фахівцем. Компанія постійно розвивається та вдосконалює свій сервіс, щоб покупки ліків були максимально зручними та вигідними.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення